Evropejci pri plačilih vse pogosteje uporabljajo brezstične kartice

Evropejci za vsakodnevna plačila vse pogosteje uporabljajo svoje brezstične kartice, ugotavljajo v Mastercardu. V drugem četrtletju je število brezstičnih transakcij naraslo za 170 odstotkov, posamezniki, ki za svoja plačila že uporabljajo brezstično plačevanje, pa ga uporabljajo 20 odstotkov pogosteje.

Evropejci za vsakodnevna plačila vse pogosteje uporabljajo 
svoje brezstične kartice, ugotavljajo v Mastercardu. Foto: Siol
Evropejci za vsakodnevna plačila vse pogosteje uporabljajo svoje brezstične kartice, ugotavljajo v Mastercardu. Foto: Siol

LJUBLJANA > Vrednost nakupov, plačanih brezstično, se je v primerjavi z drugim četrtletjem lanskega leta potrojila. Med aprilom in junijem letos je bila vsaka druga transakcija opravljena v trgovini s hrano, temu pa je sledilo 14,5 odstotka transakcij v restavracijah in barih ter deset odstotkov plačil v trgovinah na drobno, so sporočili iz Mastercarda.

Predsednik Mastercard Europa Javier Perez ocenjuje, da potrošniki v 40 evropskih državah podpirajo brezstični način plačevanja kot del svojega vsakodnevnega življenja. Kar 61 odstotkov transakcij s plačilnimi karticami Mastercard in Maestro v trgovinah je na Češkem tako že opravljenih brezstično.

Podobni trendi se kažejo tudi na Poljskem (41 odstotkov), Madžarskem (27 odstotkov) in na Slovaškem (27 odstotkov).

STA


Najbolj brano