Erjavec zaradi arbitražne afere ne izključuje možnosti odstopa

Zunanji minister Karl Erjavec danes v prvi izjavi po izbruhu prisluškovalne afere, povezane z arbitražo o meji s Hrvaško, ni izključil možnosti odstopa. “Vse opcije so vedno odprte,” je dejal novinarjem ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem in dodal, da se bo o tem odločil predsednik vlade.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

KRANJSKA GORA > “Če vodja opozicije meni, da bi moral odstopiti, potem je o tej možnosti treba razmisliti,” je dejal Karl Erjavec in s te namignil na sobotne pozive predsednika SDS Janeza Janše k njegovemu odstopu. Janša je danes v odzivu že tvitnil, da bi “bilo higienično, če bi Erjavec odstopil”.

Erjavec je povedal, da je bil ob izbruhu afere zelo presenečen. “Zlasti se mi postavlja vprašanje, kako je bilo možno prisluškovanje, ker je šlo za domače telefone. Bolj bi me skrbelo, če bi se to zgodilo na zunanjem ministrstvu, ker bi se vprašal, kakšno varovanje imamo,” je dejal.

Zavrnil je ugibanja, da je vedel za pogovore med arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik, ko je pred časom v intervjuju dejal, da je po neformalnih informacijah optimist, da bo arbitražno sodišče Sloveniji določilo stik z odprtim morjem. “Moje izjave so bile na podlagi pogovorov z odvetniki,” je zatrdil.

Napovedal je, da bo Desus v skladu z dogovorom predlog imena novega slovenskega arbitra, ki bo zamenjal Sekolca, premierju posredoval do ponedeljka.

Zunanji minister, ki se je po aferi za več dni zavil v molk, je za novinarje spregovoril po slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem.

Erjavec se je odzval na dogajanje v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, ki odloča o meji med Hrvaško in Slovenijo. Oba sta že odstopila.

STA


Najbolj brano