Erjavec za odločnejše ukrepe v boju proti terorizmu

Ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca je na francoskem veleposlaništvu danes sprejel veleposlanik Pierre-Francois Mourier. Erjavec se je vpisal v žalno knjigo, ki so jo odprli po petkovih napadih v Parizu. Poudaril je, da v boju proti terorizmu potrebujemo odločnejše ukrepe, a ob tem ne smejo trpeti človekove pravice.

Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je poudaril, da v 
boju proti terorizmu potrebujemo odločnejše ukrepe, a ob 
tem ne smejo trpeti človekove pravice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je poudaril, da v boju proti terorizmu potrebujemo odločnejše ukrepe, a ob tem ne smejo trpeti človekove pravice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po besedah Karla Erjavca vemo, da želi terorizem spodkopavati demokracijo in človekove pravice. Dejal je, da Evropa vztraja pri spoštovanju človekovih pravic in svobode izražanja v vseh državah. Opozoril je, da se je letos prav v Parizu že zgodil teroristični napad, usmerjen proti svobodi izražanja.

Prepričan je, da v boju proti terorizmu potrebujemo bolj odločne ukrepe. “Seveda pa je treba zelo paziti, da ne bi zaradi tega trpele človekove pravice in druge pravice, ki smo jih uveljavili v Evropi, zlasti pa v Franciji po francoski revoluciji,” je poudaril Erjavec.

Tarča ni le Francija

Razpravo o tem, kako se zaščititi pred takšnimi ravnanji, pričakuje tudi na ponedeljkovem svetu ministrov za zunanje zadeve v Bruslju. “Zlasti zato, ker lahko vidimo, da so napovedi za v prihodnje zelo slabe. Tarča ni samo Francija, ampak tudi ostale države v Evropi. Mislim, da moramo v okviru vseh možnosti, ki jih ima Evropa, to preprečiti. Seveda pa to ni preprosto, ker je treba iti k izvoru tega problema,” je dejal Erjavec in dodal, da bo treba tudi v okviru pravnega reda EU zagotoviti ustrezne ukrepe, ki bodo varovali zlasti državljane Evrope.

Posamezni teroristi so morda prišli z begunci

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po Erjavčevih besedah obstaja možnost, da so posamezni storilci terorističnih dejanj v Parizu v Evropo prišli skupaj s številnimi begunci, ki bežijo pred nasiljem vojn in terorističnih skupin. Vendar je treba po njegovih besedah nujno razločevati med tovrstnimi posamezniki in izrazito večino beguncev, ki bežijo tudi pred vsemi tistimi, ki želijo ogroziti evropske vrednote.

Pri obvladovanju begunskega vala je zato treba posebno pozornost posvetiti tudi varnosti. Slovenija je še pred dogodki v Parizu dodatno okrepila nadzor nad zunanjo schengensko mejo in pozvala k evropski solidarnosti tudi na tem področju, je po navedbah ministrstva še dejal Erjavec.

Ocena ogroženosti Slovenije ostaja majhna

Varnostna situacija v Evropi ga skrbi, ocena ogroženosti Slovenije pa ostaja majhna. “Vendar se je treba zavedati, da če bodo tiste države, ki so v tem trenutku glavne tarče, izvedle dobre samozaščitne ukrepe, potem so lahko na vrsti tiste države, ki ne bodo dovolj skrbele za svojo varnost,” je še poudaril Erjavec in izpostavil potrebo po nadaljnjih razpravah o tej temi tudi v Sloveniji.

V žalno knjigo na francoskem veleposlaništvu se je danes vpisal tudi predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da nedavni dogodki v Franciji terjajo usklajeno in enotno ravnanje mednarodne skupnosti.

Francijo so pretresli doslej najhujši teroristični napadi, v katerih je v noči na soboto umrlo 132 ljudi, 352 pa je bilo ranjenih. Med njimi jih je 99 v kritičnem stanju. Napadi so se odvili na šestih prizoriščih v Parizu, največ smrtnih žrtev pa je terjal napad na klub Bataclan.

Odgovornost za teroristične napade je prevzela Islamska država. Ob enem od napadalcev so našli sirski potni list. Francoski predsednik Francois Hollande je razglasil tridnevno žalovanje, svet pa se je izrekel za usklajen in okrepljen boj proti terorizmu. V Belgiji so v povezavi z napadi aretirali več ljudi.

STA


Najbolj brano