Erjavec v igri za predsednika DZ in evropskega komisarja

Prvak Desus Karl Erjavec je po koalicijskih pogajanjih s SMC povedal, da bo predvidoma kandidat za predsednika DZ. Tako je dogovorjeno, a se s podpisom koalicijske pogodbe to lahko še spremeni, pravi Erjavec, ki si želi široko koalicijo, v kateri bi bili tako SD kot NSi. Ob tem ostaja tudi v igri kot kandidat za evropskega komisarja.

V Desus pričakujejo, da bi v prihodnjem letu regres dobilo čim več upokojencev Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Desus pričakujejo, da bi v prihodnjem letu regres dobilo čim več upokojencev Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Erjavec, ki se je s predsednikom SMC Mirom Cerarjem sestal dopoldne, ocenjuje, da pogajanja za sestavo koalicije dobro potekajo. Danes zjutraj so stranke prejele tudi delovni osnutek koalicijske pogodbe.

Erjavca se že dlje časa omenja tudi kot kandidata za evropskega komisarja. Danes je dejal, da je "kandidat za to funkcijo, zlasti, ko gre za področje širitve". Pojasnil je, da je v minulih mesecih tudi iz Bruslja prejel namige v tej smeri, a po njegovih besedah to ne pomeni, da je s tem podan že konkreten predlog. O tem bo odločala vlada, ob čemer Erjavec izpostavlja, da bi bil dober širši konsenz. Dejal je še, da se z izbiro kandidata mudi. Prav tako od SMC pričakujejo namig glede njihovega predloga za evropskega komisarja. Danes se o tem niso pogovarjali, je pojasnil.

Po Erjavčevih besedah bodo v stranki oblikovali še delovne skupine, ki bodo podrobno razdelale verjetno vsebino koalicijske pogodbe. V Desus so zadovoljni, da so se v glavnem uspeli dogovoriti o vseh njihovih predlogih, s tem, da bo treba po Erjavčevih besedah konkretizirati še vprašanje regresa upokojencem. V Desus pričakujejo, da bi v prihodnjem letu regres dobilo čim več upokojencev. A je treba preveriti proračunske in gospodarske možnosti.

Po Erjavčevih besedah je dogovorjeno, da Desus kot druga najmočnejša stranka v koaliciji dobi mesto predsednika DZ. Na neformalnih pogovorih sta se s Cerarjem dogovorila, da bo Erjavec kandidat za predsednika DZ. A je treba, kot je poudaril Erjavec, počakati do petkove ustanovne seje DZ. V petek zjutraj bo tudi izvršni odbor Desus obravnaval potek koalicijskih pogajanj in koalicijsko pogodbo ter razdelitev mest v sklopu koalicijske pogodbe.

Erjavec je pred dnevi zatrdil, da ga mesto predsednika DZ ne zanima. A je danes glede tega pojasnil, da v politiki pač "ne odločaš sam". Zaveda se, kot je dejal, da bo vodenje prve seje DZ zelo odgovorno, zlasti zaradi "posebnih okoliščin, ko bo šlo za potrjevanje mandatov". Glede na njegovo izkušenost in strokovnost so tako na pogovorih ocenili, da bi bil Erjavec primeren za to funkcijo, je pojasnil. A je dodal, da to ne pomeni, da bo na tej funkciji tudi ostal. Dokončna odločitev bo sprejeta ob podpisu koalicijske pogodbe. V Desus si želijo zelo široke koalicije in bi bili zadovoljni, da v njej poleg SD sodeluje tudi NSi, ker v ključnem trenutku za Slovenijo "potrebujemo široko in močno vlado".

STA


Najbolj brano