Erjavec še brez zagotovil o usklajevanju pokojnin

Predsednik Desus Karl Erjavec je dejal, da mu minister za finance Dušan Mramor v današnjem pogovoru ni dal zagotovil glede usklajevanja pokojnin v primeru presežene 2,5-odstotne gospodarske rasti. Desus zagotovilo pričakuje še danes, sicer ne bodo podprli rebalansa proračuna, o katerem bo DZ glasoval danes pozno popoldne.

Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Karl Erjavec Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Sprejetje rebalansa proračuna za letos je zaradi zahtev Desus očitno ogroženo, kaj to pomeni za stabilnost koalicije, pa je za zdaj še težko reči.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je v izjavi novinarjem v DZ ponovil, da še pred današnjim glasovanjem o rebalansu proračuna pričakujejo srečanje s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Upa, da jim bo dal ustrezno zagotovilo glede usklajevanja pokojnin v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti v lanskem letu.

Če slednjega ne bodo prejeli, 10 poslancev Desus rebalansa po njegovih besedah ne more podpreti. Ali bi v tem primeru utegnili zagroziti z izhodom iz koalicije, ni še želel govoriti. Tudi Karl Erjavec še ni pojasnil, kaj pomeni za rebalans proračuna, če z Mramorjem za zdaj še nista našla soglasja.

Vladno ekipo in tako pogovore Cerarja s poslanci Desus je pričakovati popoldne, pred glasovanjem v DZ.

Erjavec je bil sicer po sredinem koalicijskem sestanku po zagotovilih Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja glede zahtev pri pokojninah pomirjen. Desus je namreč predlagal, da se valorizacija opravi letos, sredstva v ta namen pa predvidijo v proračunu za leto 2016 in se tako določilo uresniči v januarju prihodnje leto.

A je Erjavec pričakoval, da bo Cerar tudi javno povedal, da se bodo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti pokojnine usklajevale.

“Tega nisem slišal, zato pri nas vlada precejšnja negotovost, kako bomo podprli rebalans proračuna,” je Erjavec dejal v četrtkovi izjavi novinarjem ob robu seje DZ.

Usklajevanje pokojnin v primeru omenjene gospodarske rasti določa tudi koalicijski sporazum.

STA


Najbolj brano