Erjavec pričakuje, da bo Cerar svoje poslance znal prepričati o potrebnosti novele zakona o tujcih

Prvak Desus Karl Erjavec meni, da je še prostor za izboljšanje novele zakona o tujcih, ki jo sicer v Desus podpirajo. Ob vprašanju pomislekov v SMC glede predloga pa poudarja, da SMC kot največja vladna stranka nosi odgovornost za varnost državljanov. Zato pričakuje, da bo premier Miro Cerar znal svoje poslance prepričati, zakaj je novela potrebna.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Karl Erjavec je v izjavi novinarjem ob robu seje izvršnega odbora stranke komentiral tudi pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda premierju Miru Cerarju, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih. Po Jaglandovih besedah namreč sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Kot je dejal Erjavec, razume kritiko generalnega sekretarja Sveta Evrope, saj je pač tisti, ki mora skrbeti, da se človekove pravice razvijajo in čim bolj spoštujejo. Vendar prvak Desus ocenjuje, da novela nikakor ne posega v ustavno zagotovljene pravice, zato jo bodo v DeSUS v parlamentarnem postopku podprli.

Ob tem zunanji minister opozarja na mednarodne okoliščine oziroma v soseščini. “Kot vlada smo dolžni zavarovati naše državljane, v zakonu pa je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe,” je dejal. Navedel je izjeme, ki jih zakon predvideva pri ukrepih ter tudi spomnil, da je za aktivacijo ukrepov potrebna dvotretjinska večina vseh poslanskih glasov.

V morebitnem drugem migrantskem valu bi prevladovali ekonomski migranti

Novela zakona bi po njegovih besedah veljala le v izjemnih razmerah, če na Zahodni balkanski poti ne bi obvladovali migrantskega vala in bi se dnevno lahko zateklo v našo državo po več tisoč ljudi, kar bi lahko po Erjavčevih besedah povzročilo težave pri delovanju države. Spomnil je, da je v času prvega migrantskega vala prišlo tudi od 10 do 15 tisoč migrantov dnevno. Morebitni drugi migrantski val pa bo povsem drugačen tudi po strukturi, je poudaril Erjavec in pojasnil, da ne gre za ljudi, ki bežijo iz vojnih območij, pač pa predvsem za ekonomske migrante iz Afganistana, Pakistana in podsaharske Afrike.

Čeprav se je koalicija na načelni ravni uskladila glede predloga novele zakona, pa je med koalicijskimi poslanci čutiti negotovost glede vsebinskih rešitev. Pomisleke naj bi imeli predvsem v SMC, zlasti podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez. V SMC so po torkovi seji poslanske skupine sicer pojasnili, da se o vsebinskih rešitvah še niso pogovarjali.

Po Erjavčevem mnenju je gotovo še prostor, da se novela zakona v postopku spremeni, dopolni, izboljša ali da se jasneje navede dikcije. Kakšne so razmere v SMC Erjavec ne ve, a meni, da slednja kot največja koalicijska stranka nosi odgovornost za varnost državljanov.

Desus ne bo imela svojega kandidata na letošnjih volitvah za predsednika republike

Izvršni odbor Desus je sicer danes razpravljal tudi o kongresu stranke, ki bo 18. februarja v Ljubljani, Erjavec pa bo edini kandidat za predsedniško funkcijo. Kot pravi, bo njegov kongresni nagovor, v katerem bo predstavil videnje stranke v prihodnje, že vstop v volilno kampanjo pred državnozborskimi volitvami, ki jih pričakujejo spomladi ali junija leta 2018. Stranka se bo že pripravila za novo obdobje, a to ne pomeni, da “ne bomo še naprej konstruktivno delovali v koaliciji”, je dodal prvak Desus.

Če je kandidat za predsednika Desus le eden, pa je več kandidatur za podpredsedniško funkcijo. O tem bo sicer še razpravljal svet stranke, je povedal Erjavec in dodal, da vse aktivnosti v zvezi s kongresom potekajo normalno. Na kongresu bodo po njegovih besedah predstavili tudi nekatere vsebinske in organizacijske spremembe, med drugim vodstvo stranke uvedli kot njen poseben organ. Glede na dinamiko vsakodnevnega odločanja je po Erjavčevem mnenju takšen organ nujno potreben, saj je sprotne operativne politične odločitve doslej sprejemal izvršni odbor.

Erjavec je danes tudi ponovil, da Desus ne bo imela svojega kandidata na letošnjih volitvah za predsednika republike. V stranki se še niso odločali o tem, koga bi lahko podprli, saj morajo še počakati na kandidature.

STA


Najbolj brano