Erjavec o Telekomu: Nadzorniki SDH si niso zaslužili plače

Prvak Desus Karl Erjavec še ne želi konkretno komentirati odločitve nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), naj o prodaji Telekoma Slovenije dokončno odloči vlada kot skupščina.

Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Karl Erjavec Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Prva ocena Karla Erjavca pa je, da si nadzorniki SDH niso zaslužili plače, je dejal. Sicer pa bo za Desus ključna ocena, ali je Cinven strateški kupec.

Erjavec se do odločitve SDH še ne želi opredeljevati, saj ga na četrtkovi seji vlade ter srečanju koalicije ni bilo oz. je bil v tujini. Pridobiti želi več informacij, danes se bo pogovoril s premierjem Mirom Cerarjem.

Je pa vodja poslancev Desus Franc Jurša v izjavi novinarjem v DZ spomnil na stališče, ki ga je ves čas zagovarjal Desus, naj o prodaji Telekoma odloči SDH.

Sicer pa je zanje ključna presoja, ali je britanski sklad Cinven, edini ponudnik za Telekom Slovenije, strateški kupec. Če bodo podatki pokazali, da je, bodo s prodajo soglašali, sicer pa ne. Tako za zdaj odločitve članov vlade iz vrst Desus ni mogoče napovedati, vsekakor pa odločitev po besedah Jurše ne bo preprosta.

Sicer pa je tudi Jurša prepričan, da gre pri odločitvi nadzornega sveta SDH za prelaganje odgovornosti. Po njegovih ocenah je odločitvi morda botrovalo tudi to, da bo nadzorni svet kmalu v drugačni sestavi. Eden od razlogov pa so po mnenju Jurše tudi javnomnenjske raziskave, ki kažejo, kot pravi, da večina državljanov nasprotuje prodaji Telekoma.

Na vprašanje, ali je lahko temeljni dejavnik pri odločitvi Desus glede Telekoma mnenje volivcev Desus, pa je odgovoril, da bi v tem primeru šlo za popolno politično odločitev.

Jurša težko reče, ali se bo ponovila zgodba o neprodaji Telekoma iz leta 2007. Na vprašanje, kako bi osebno tokrat ravnal, pa je odgovoril posredno. Spomnil je na svoje ocene, da Telekom morda ni tako strateški za Slovenijo, saj imamo že štiri operaterje.

Izpostavil je tudi obveze Slovenije, in sicer ne le do Bruslja, pač pa tudi do sebe. “Imamo precej premoženja v državni lasti, govori se o relativno velikem premoženju, nekaj od tega je treba tudi privatizirati,” je prepričan. A je dodal, da mora privatizacija potekati odgovorno.

Nadzorni svet in uprava SDH sicer menita, da je v danih okoliščinah prodaja večinskega deleža v Telekomu Slovenije primerna in ekonomsko utemeljena. Vendar pa nadzorni svet v četrtek po maratonski seji ni dal soglasja k prodaji družbe. Zato je soglasno predlagal upravi, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma.

STA


Najbolj brano