Erjavec ne bo odstopil

Zunanji minister in prvak Desus Karl Erjavec je v izjavi po današnji seji vodstva Desus dejal, da je danes govoril s premierjem Mirom Cerarjem. Ta je po njegovih besedah ocenil, da ni razloga, da bi Erjavec po izbruhu prisluškovalne afere ponudil svoj odstop. Erjavec tako odstopil ne bo, če bi ga doletela interpelacija, pa bo na očitke odgovoril.

Zunanji minister in prvak Desus Karl Erjavec Foto: STA
Zunanji minister in prvak Desus Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je pojasnil Erjavec, je Cerarja v današnjem pogovoru najbolj zanimalo to, ali je bil minister seznanjen s pogovori med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko na sodišču Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve, ki jih je prejšnji teden objavil hrvaški tisk. Erjavec, kot trdi, s tem ni bil seznanjen, zato so bili zanj objavljeni posnetki presenečenje. Cerar pri tem po Erjavčevih besedah tudi ne vidi ministrove objektivne odgovornosti. Pogovor je potekal v zasebnih prostorih preko zasebnih telefonov, kar je zunaj njegove pristojnosti, je pojasnil minister.

Cerar je bil “malce nezadovoljen”, ker se ni takoj vrnil z dopusta

Erjavec je sicer priznal, da je bil Cerar "malce nezadovoljen", ker se ob izbruhu afere, ki je zamajala arbitražni sporazum s Hrvaško, ni takoj vrnil z dopusta. "Vendar glede na to, da sva bila dogovorjena, da ne bom dajal nobenih izjav, da bo izjave in zadevo prevzel predsednik vlade, niti ni bilo smiselno, da bi se vrnil z dopusta, ki je bil že vnaprej plačan in organiziran," je pojasnil.

Kot je zatrdil, pa je na daljavo dajal ustrezna navodila ministrstvu za zunanje zadeve, pripravili so tudi vsa navodila za slovenske veleposlanike, kaj naj povedo predstavnikom držav, v katerih službujejo. Za torek pa na ministrstvu po njegovih besedah načrtujejo brifing za vse veleposlanike, ki delujejo v Sloveniji.

V sredo že nov arbiter

Erjavec predvideva, da bo vlada v sredo že imenovala novega arbitra, "tako da bo lahko delo na arbitražnem sodišču v Haagu potekalo nemoteno". O kandidatu se bodo v torek pogovarjali tudi na sestanku predstavnikov parlamentarnih strank pri Cerarju, kateremu naj bi posamezne stranke do danes posredovale svoje predloge kandidatov.

Vse štiri opozicijske stranke so se odločile, da svojega kandidata ne bodo predlagale. Prvak Desus pa je dejal, da bo stranka za novega slovenskega člana arbitražnega sodišča podprla tistega kandidata, ki ga bo predlagal Cerar. Z imenom sicer Erjavec, kot pravi, še ni seznanjen.

Erjavec meni, da ni nobenega razloga, da bi govoril s Pusićevo

Ob tem je minister dejal še, da se premier trudi, da bi prišlo do komunikacije z Zagrebom. Sam sicer ni govoril s svojo hrvaško kolegico, ministrico Vesno Pusić, za to, kot pravi, ni nobenega razloga.

Glede ocene Hrvaške, da bi morala v skladu s pravili mednarodnega prava odstopiti od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, je Erjavec poudaril, da enostranski odstop od arbitražnega sporazuma ni mogoč. "Arbitražni sporazum tega ne predvideva, tako da hrvaška stran sicer lahko sprejema takšne odločitve, vendar, kot veste, je arbitražno sodišče povedalo, da bo nadaljevalo z delom, tako da bo ta postopek tekel naprej," je dejal.

Kot je pojasnil Erjavec, je bil sporazum podpisan pod okriljem Evropske komisije, kar pomeni, da je pri njih tudi garancija za izvršitev odločbe. Komisija se po njegovih besedah ne vtika v postopek, ima pa različne možnosti, da prisili državo članico k izvršitvi arbitražne razsodbe. "Tako da tukaj ni nobene bojazni," je dejal.

Tudi objavljeni pogovori med Sekolcem in Drenikovo po Erjavčevih besedah niso povzročili nobene škode glede samega postopka, ker odločitev še ni sprejeta in arbitri še proučujejo zadevo. "Arbitražni sporazum živi," je dejal Erjavec, ki sicer meni, da je Sekolec ravnal prav, ko je odstopil.

Iz prejšnji teden objavljenih posnetkov je namreč razvidno, da se je dvojica pogovarjala glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Tako kot Sekolec je s položaja prejšnji teden odstopila tudi Drenikova.

STA


Najbolj brano