Erjavec ne bo kandidiral za predsednika DZ

Potem ko je prvak Desus Karl Erjavec po koalicijskih pogajanjih v torek povedal, da bo v petek predvidoma kandidat za predsednika DZ, si je po poročanju Kanala A premislil in predsedniku SMC Miru Cerarju danes sporočil, da za to funkcijo ne bo kandidiral.

Karl Erjavec ne bo kandidiral za predsednika DZ Foto: STA
Karl Erjavec ne bo kandidiral za predsednika DZ Foto: STA

LJUBLJANA > Novico je za časnik Večer potrdil tudi poslanec Desus Franc Jurša.

Stranki Desus bo kot najverjetneje drugi največji stranki bodoče koalicije predvidoma pripadalo mesto predsednika DZ. Karl Erjavec je sicer pred dnevi zatrdil, da ga to mesto ne zanima, v torek pa je pojasnil, da v politiki pač “ne odločaš sam”.

Tako se je dogovoril z Mirom Cerarjem, da bo predvidoma sam kandidat za predsednika DZ. Zaveda se, kot je dejal, da bo vodenje prve seje DZ zelo odgovorno, zlasti zaradi “posebnih okoliščin, ko bo šlo za potrjevanje mandatov”. Glede na njegovo izkušenost in strokovnost so tako na pogovorih ocenili, da bi bil primeren za to funkcijo, je pojasnil Erjavec.

Dodal pa je, da se s podpisom koalicijske pogodbe to lahko še spremeni, a si je očitno že prej premislil. Erjavec ni dosegljiv, v SMC pa informacije za zdaj niso potrdili.

Je pa novico za časnik Večer potrdil Jurša. “Drži, popoldne mi je predsednik povedal, da odstopa od kandidature,” je dejal. Med razlogi naj bi Erjavec navedel, da se še vedno premalo ve, kdo bo sestavljal koalicijo, kdo zasedal ključne funkcije in ali bo vladna kompozicija sploh dovolj široka, da bi lahko uresničila program, ki bo dogovorjen tudi z Desus.

“V petek bomo podprli kandidata za vodenje državnega zbora, ki ga bo predlagala SMC,” je še povedal Jurša in dodal, da ne ve, kdo to bo. “To ne pomeni, da se ne bomo več pogajali za vstop v vlado,” je še izpostavil.

Erjavec sicer ostaja v igri tudi kot kandidat za evropskega komisarja.

STA


Najbolj brano