Erjavec nakazal, da bi Triglav ponovno reševal begunce

Slovenija mora pokazati svojo solidarnost, saj gre za skupen evropski problem, je v odzivu na najnovejšo tragedijo v Sredozemskem morju, v kateri naj bi konec tedna umrlo prek 700 prebežnikov, danes poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Nakazal je možnost, da bi Slovenija lahko znova pomagala z ladjo Triglav.

Po 700 mrtvih beguncih v Sredozemskem morju obstaja 
velika verjetnost, da bi za pomoč lahko ponovno angažirali 
ladjo Triglav.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po 700 mrtvih beguncih v Sredozemskem morju obstaja velika verjetnost, da bi za pomoč lahko ponovno angažirali ladjo Triglav.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “Velika verjetnost je, da bi lahko ponovno angažirali ladjo Triglav v smislu solidarnosti,” je v odgovoru na vprašanje novinarjev o tem, kako se bo Slovenija odzvala na tragične novice, dejal Karl Erjavec.

Slovenija je namreč leta 2014 za približno mesec dni ponudila ladjo Slovenske vojske Triglav za sodelovanje v italijanski reševalno-iskalni operaciji Mare Nostrum, s katero je Italija odgovorila na migracijske pritiske, predvsem iz Libije. Konec lanskega leta je nato Italija ukinila Mare Nostrum in nasledila ga je precej manj ambiciozna operacija EU Triton.

Kot je še poudaril minister, Slovenija po zadnji tragediji mora pokazati svojo solidarnost: “Gre za skupen problem, to ni le problem Italije, Malte, Grčije, ampak je to evropski problem. Vsi moramo solidarno sodelovati pri njegovem razreševanju.”

Spomnil je, da je moč ta problem učinkovito rešiti le tako, da se umirijo razmere v severni in srednji Afriki ter zlasti v Siriji in Iraku, od koder prihaja največ beguncev.

Erjavec je napovedal, da čakajo zunanje ministre EU v naslednjih dneh vsekakor razprave in odločitve na to temo, verjetno tudi razprava o sprejemu beguncev v državah članicah v smislu solidarnosti znotraj EU. Nekaj bodo o tem govorili že na današnjem zasedanju v Luksemburgu, na katerem pa Erjavca zaradi drugih obveznosti ni.

Obeta se tudi vrh EU o alarmantnih razmerah v Sredozemlju, morda že v četrtek.

STA


Najbolj brano