Erjavec komentar prepušča Cerarju

"Odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško obžalujemo, razlogov zanj ne razumemo," so se danes odzvali v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja. Zavzeli pa so se še za nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. Zunanji minister Karl Erjavec, ki je imenovanje arbitra pred dnevi označil za zmago slovenske diplomacije, za zdaj odstopa ne komentira in komentar prepušča Cerarju. So pa že prikapljali prvi odzivi iz opozicije.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je imenovanje arbitra 
pred dnevi označil za zmago slovenske diplomacije, za zdaj 
odstopa ne komentira in komentar prepušča Cerarju. Foto: STA
Tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je imenovanje arbitra pred dnevi označil za zmago slovenske diplomacije, za zdaj odstopa ne komentira in komentar prepušča Cerarju. Foto: STA

LJUBLJANA > "Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže," so poudarili v Cerarjevem kabinetu v prvem odzivu na današnje sporočilo arbitražnega sodišča, da se je predsednik Meddržavnega sodišča Abraham, ki ga je Slovenija za arbitra imenovala prejšnji torek, v ponedeljek umaknil.

Zunanje ministrstvo je danes izrazilo obžalovanje zaradi odstopa predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama iz arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško. Hkrati so sporočili, da je Slovenija danes tudi po diplomatski poti zavrnila predlog Hrvaške o enostranskem odstopu od arbitražnega sporazuma. Kot poudarjajo na MZZ, so bili o odstopu Abrahama obveščeni danes. Na MZZ tudi poudarjajo, da razlogov za njegov odstop, razen tistih, ki so navedeni v današnjem sporočilu arbitražnega sodišča, ne poznajo.

"Upamo, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija bo v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra," so še zapisali v kratkem sporočilu za javnost.

V SDS so se na Abrahamov odstop odzvali z več zapisi na twitterju, kjer so na strankinem profilu spomnili na Erjavčevo izjavo, v kateri je imenovanje Abrahama označil za veliko zmago slovenske diplomacije.

Izjavo so v SDS pospremili s komentarjem: "Kratko je trajala." Predstavnik SDS za odnose z javnostmi Miro Petek pa je na twitterju zapisal, da nam je Abraham naredil še dodatno škodo, in še vprašal, kje so zdaj s komentarji vsi tisti, ki so ga te dni kovali v zvezde.

V ZaAB so navedli, da jih vlada pred imenovanjem arbitra ni seznanila s to odločitvijo in pri njej niso sodelovali. "Tudi zdaj je v rokah vlade, da reši nastali položaj in čim prej predlaga novega sodnika," je navedla predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

STA


Najbolj brano