Erjavec glede na nove varnostne razmere pričakuje odločitve

Zunanji minister Karl Erjavec je koalicijo in vlado danes seznanil z dokaj negotovimi varnostnimi razmerami zlasti v soseščini, ki pa tudi v Sloveniji terjajo premislek. Na nedeljskem koalicijskem vrhu pričakuje poglobljeno razpravo in odločitve, ki bodo presekale to vzdušje, ki se je pokazalo tudi ob protestih policistov, je dejal po seji vlade.

Zunanji minister Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Zunanji minister Karl Erjavec Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Da je ocena o negotovih varnostnih razmerah v soseščini prava, po besedah Karla Erjavca potrjujejo tudi nekatere druge službe. “Ne moremo se delati, da so razmere v soseščini normalne, da ni migracijskega toka ter terorističnih akcij v Evropi. To terja nov premislek,” je odločen minister. V sklopu tega napoveduje tudi premislek vladne koalicije glede zahtev policistov ter današnjega protesta.

V nedeljo se bodo tako sestali predsedniki koalicijskih strank ter vodje poslanskih skupin in ministri državotvornih resorjev, je povedal Erjavec. Glede na nove varnostne razmere je treba po njegovih besedah pregledati položaj, oceniti, kaj je treba še postoriti za ustrezne zmogljivosti odgovornih služb, in doreči, kako se bo Slovenija odzvala.

Pregledati zmogljivosti obrambnega sistema, policije in obveščevalnih služb

Erjavec meni, da je treba pregledati zlasti zmogljivosti obrambnega sistema, policije in obveščevalnih služb. Če bodo ugotovili, da trenutna situacija terja dodatno okrepitev zmogljivosti, bo treba po njegovih besedah poiskati denar za to in se dogovoriti, kako ohranjati nivo varnosti, ki smo ga v Sloveniji navajeni.

Poudaril je, da obvladujejo položaj in je stopnja ogroženosti v Sloveniji nizka, a je na negotove razmere v prihodnje treba računati glede na trende in glede na to, da ni pričakovati hitrih političnih odločitev v zvezi s Sirijo, Afganistanom in Libijo.

Proteste policistov je sprva pospremil z besedami, da je to demokracija, a obžaluje, da do tega prihaja, saj po njegovem mnenju tudi čas ni pravi. Vendar bo treba poiskati dogovor, je dodal. Spomnil je na dolgotrajna pogajanja z javnim sektorjem, v katerih pa nekatere zadeve posameznih skupin niso bile zajete.

Židan: Več denarja že namenjenega za novo opremo v policiji

Minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan pravi, da je treba pogovore s policisti nadaljevati, morda tudi bolj intenzivno, ob tem pa se je treba zavedati omejitev, ki jih imajo. Strinja se sicer, da se morajo pogovarjati tudi o opremi in kadrih, saj ljudje ne bi bili tako zelo obremenjeni, če bi bilo dovolj zaposlenih v policiji in v drugih organih, ki skrbijo za varnost. Je pa v izjavi po seji vlade spomnil, da je več sredstev že namenjenih za zamenjavo in nakup nove opreme v policiji.

Židan je napovedal, da bodo v nedeljo opravili razpravo glede stavke policistov in tudi pričakovanj v drugih sektorjih, denimo v vojski, pri medicinskih sestrah ... Cilj je, kot pravi, nadaljevanje razprave in iskanje rešitve z vsemi deležniki. Ob tem se je treba po njegovih besedah zavedati, da morajo opazovati celoten javni sektor, da so bila pogajanja glede plač zaključena in da imajo kot država določene omejitve.

Sicer pa podatki zunanjega ministra Erjavca po Židanovih ocenah kažejo, da bodo z migrantsko krizo imeli opravka še kar nekaj časa. Zato mora biti delovanje EU, če želi ostati takšna, kot je, bolj enotno in usmerjeno na meje EU, ugotavlja.

Židan: Sestankov o mini schengnu ni

Sicer pa je prepričan, da govorice o tako imenovanem mini schengnu ne držijo in ni nikjer sestankov, ki bi bili temu namenjeni. Pač pa so določena srečanja namenjena vprašanju, kako naj si države, ki so končna tarča ali cilj migrantov oziroma beguncev, breme porazdelijo. Po Židanovih besedah število migrantov narašča tudi v zadnjih dneh, obeti pa niso nič boljši. Erjavec je pojasnil, da je vlada na današnji seji obravnavala tudi strožjo azilno zakonodajo.

Sicer pa je zunanji minister in prvak Desus danes ostro odgovoril tudi na zahteve zdravstvenih organizacij po odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. “Očitno je čas frontalnega napada na vlado, poziv zdravstvenih organizacij je še ena od takih pobud,” je ocenil. A ugotavlja, da mora biti vlada potrpežljiva, ministrica za zdravje pa mora uresničiti cilje, ki si jih je zadala, zlasti zdravstveno reformo.

Pritiski bodo po Erjavčevem mnenju ves čas prisotni, saj so bili tudi v času prejšnjih vlad pozivi po odstopih. To je nekaj, kar sodi v delo vlade, je spomnil.

STA


Najbolj brano