Erjavec: Verjetno bo potrebna tudi žičnata ograja

Slovenija bo sprejela vse ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost naših državljanov in migrantov, je pred vrhom koalicije ponovil zunanji minister Karl Erjavec. Če se bo položaj zaostroval in dogovor iz Bruslja ne bo spoštovan, ima Slovenija pripravljene scenarije, tudi postavitev ograje in vzpostavitev vstopnih točk.

Slovenija bo sprejela vse ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost 
naših državljanov in migrantov, je pred vrhom koalicije 
ponovil zunanji minister Karl Erjavec.  Foto: STA
Slovenija bo sprejela vse ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost naših državljanov in migrantov, je pred vrhom koalicije ponovil zunanji minister Karl Erjavec.  Foto: STA

LJUBLJANA > Karl Erjavec je v izjavi novinarjem pojasnil, da bodo poskušali zagotoviti, da se migranti še vedno evidentirajo in da bi preprečili njihovo razpršitev po Sloveniji. To lahko dosežejo z različnimi ovirami, verjetno bo potrebna tudi žičnata ograja, je ocenil minister, a poudaril, da tega ne bi storili kot Madžarska.

Ali je varovalna ograja že nabavljena?

Poudarja, da morajo za ograjo zagotoviti tudi ustrezno število policistov in morda pripadnikov Slovenske vojske, zato je nujna pomoč EU. Po ministrovih besedah se bilateralno že pogovarjajo glede te pomoči, tako bo danes v stiku s francoskimi predstavniki. Na vprašanje, ali je varovalna ograja že nabavljena, je odgovoril, da se opravljajo določene poizvedbe.

V Slovenijo je v ponedeljek prišlo 8625 migrantov, danes do 6. ure pa 2930. Skupaj je tako v Slovenijo od 16. oktobra vstopilo že več kot 83.600 beguncev. Včeraj je Slovenijo zapustilo 5342 beguncev, danes pa 7500.

Ali Hrvaška spoštuje zaveze mini vrha EU-Balkan, zdaj Erjavec težko ocenjuje. Bo pa po njegovem mnenju že v sredo ali četrtek jasno, kako se te zaveze spoštujejo. Pričakuje, da bo na današnjem vrhu koalicije premier poročal o tem, kaj je bilo dogovorjeno v Bruslju, seznanili se bodo tudi z zadnjim stanjem, glede na to pa bodo sprejeli nadaljnje usmeritve.

Ukrepi Slovenije bodo odvisni od implementacije dogovora iz Bruslja. Če ukrepi ne bodo učinkovali, bo pa morala Slovenija razmišljati, s katerimi ukrepi doseči zlasti varnost naših državljanov in tudi varnost migrantov, je poudaril minister.

Erjavec: Ni potreb za razglasitev izrednega stanja

Meni, da trenutno ni potreb za razglasitev izrednega stanja, obžaluje pa, da se je začelo zbiranje podpisov za referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, ki daje možnost podelitve dodatnih pooblastil vojski. “Ne gre za to, da bi vlada želela Slovensko vojsko uporabljati v kakšne politične namene, ampak gre za to, da povečujemo svoje kapacitete, glede na to da vemo, da policijske sile ne zadoščajo taki količini migrantov,” je pojasnil Erjavec in pobudnike zbiranja podpisov pozval, da prenehajo zbirati podpise.

Spomnil je, da sprememba zakona potrebuje dvotretjinsko podporo, prav tako je takšna podpora nato potrebna še za podelitev pooblastil, tako da “zloraba Slovenske vojske v politične namene ni mogoča”. Bi pa ta pooblastila po Erjavčevem mnenju pripomogla k temu, da bi lažje obvladovali to zelo pereč položaj.

STA


Najbolj brano