Erjavec: Slovenija bo ravnala enako kot Avstrija

Zunanji minister Karl Erjavec je povedal, da so seznanjeni z možnostjo, da bi lahko Avstrija v večjem številu začela zavračati migrante na meji. Če bo Avstrija sprejela takšne ukrepe, bo enako ravnala tudi Slovenija, je dejal v izjavi na Brdu pri Kranju, kjer se je udeležil konference ob zagonu strategije EU za alpsko makroregijo.

Minister Karl Erjavec se je  na Brdu pri Kranju udeležil 
konference ob zagonu strategije EU za alpsko makroregijo. Foto: STA
Minister Karl Erjavec se je na Brdu pri Kranju udeležil konference ob zagonu strategije EU za alpsko makroregijo. Foto: STA

LJUBLJANA, BRDO PRI KRANJU> Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je namreč v sobotnem pogovoru za časnik Österreich opozoril, da bi se lahko hitro zgodilo, da bo Avstrija v večjem številu začela zavračati migrante na meji.

Karl Erjavec je danes pojasnil, da so bili o tem že prej seznanjeni. Sam je v Bruslju govoril z avstrijskim kolegom, ki ga je seznanil s težko situacijo v Avstriji. “Očitno Avstrijci želijo, da se ustvari domino efekt, glede na to, da še vedno ni celovite evropske rešitve,” je dejal.

Po njegovih besedah je slovenska vlada sprejela ustrezne ukrepe in “držimo se načela, kakršne ukrepe bo sprejela Avstrija, takšne bo tudi Slovenija”.

Pri tem je spomnil, da na neformalnem zasedanju notranjih ministrov EU v Amsterdamu obravnavajo iniciativo slovenskega predsednika vlade, na kakšen način bi lahko reševali probleme, ki se pojavljajo ob balkanski migracijski poti. Če bodo rešitve ocenili kot prave, pa pričakuje, da bodo to iniciativo sprejeli tudi na ravni Evropskega sveta.

STA


Najbolj brano