Erjavec: Povabilo Črni gori v Nato je tudi uspeh slovenskih prizadevanj

Zunanji minister Karl Erjavec je čestital Črni gori za današnje povabilo v članstvo zveze Nato. V nastopu na današnjem delu zasedanja zunanjih ministrov članic zavezništva v Bruslju je ocenil, da je to povabilo tudi uspeh slovenskih prizadevanj, so sporočili z zunanjega ministrstva.

 Zunanji minister Karl Erjavec je čestital Črni gori za  povabilo 
v članstvo zveze Nato in ocenil, da je to povabilo tudi uspeh 
slovenskih prizadevanj. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zunanji minister Karl Erjavec je čestital Črni gori za povabilo v članstvo zveze Nato in ocenil, da je to povabilo tudi uspeh slovenskih prizadevanj. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRUSELJ, LJUBLJANA > Karl Erjavec je spomnil, da je Slovenija v vlogi kontaktnega veleposlaništva Nata za Črno goro v letih od 2011 do 2014 iz prve roke videla napredek, ki ga je ta država dosegla na svoji poti k evro-atlantskim povezavam. Poleg tega je današnja odločitev pomembna tudi za širšo regijo Zahodnega Balkana.

“Poleg krepitve stabilnosti v tej strateško pomembni regiji pošilja jasen signal Bosni in Hercegovini ter Makedoniji, da Natova vrata ostajajo odprta,” je dejal minister. Slovenija bo zato še naprej zagovarjala politiko odprtih vrat kot zgodbo o uspehu zavezništva, ki se mora nadaljevati, dokler ne bodo vse države v regiji del naše povezave, je dodal.

Ministri so tudi potrdili podporo evro-atlantskemu integriranju Makedonije ter jo pozvali k večjim naporom v demokratičnem dialogu, na področju vladavine prava, medijske svobode in neodvisnosti pravosodja, medtem ko so BiH pozvali h krepitvi politične volje, predvsem na področju registracije obrambnih nepremičnin.

V primeru Gruzije so ministri potrdili dosedanje zaveze glede njenega prihodnjega članstva v Natu ter prepoznali dejstvo, da država že zdaj razpolaga s številnimi praktičnimi orodji v pripravah na članstvo, so sporočili z MZZ.

STA


Najbolj brano