Erjavec: Poskus vojaškega udara v Turčiji je resna varnostna grožnja

Slovenija po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca najostreje obsoja poskus vojaškega udara v Turčiji. “To je resna varnostna grožnja glede na to, da je Turčija regijska velesila,” je dejal Erjavec, ki odsvetuje trenutno potovanje v Turčijo. V Antaliyi dopustuje nekaj sto Slovencev, ki so v glavnem na varnem, je dodal.

Zunanji minister Karl Erjavec Foto: STA
Zunanji minister Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > “Stališče Slovenije je, da je treba upoštevati demokratične institucije, kot so predsednik države, vlada in parlament,” je dejal Karl Erjavec. Glede na to, da je Turčija regijska velesila in ima v okviru zveze Nato drugo najmočnejšo armado, je poskus vojaškega udara po Erjavčevem mnenju resna varnostna grožnja.

Poleg tega je Turčija še posebej občutljiva tudi zaradi migracijske krize, kot je bil dogovor med EU in Turčijo, ki je očitno za zdaj uspešen, ker se je migracijski val na zahodni balkanski poti ustavil.

“S tega vidika je pač Turčija zelo pomemben partner v mednarodni skupnosti in je turška politična stabilnost ključna za varnost v regiji. Turčija je velik nasprotnik skrajne skupine Islamska država in tudi režima sirskega diktatorja Bašarja al Asada,” poudarja Erjavec.

Poskus državnega udara po informacijah, ki jih Erjavec ima od slovenskega veleposlanika v Ankari Igorja Jukiča, naj bi bil neuspešen, vendar razmere na ministrstvu za zunanje zadeve, kot pravi Erjavec, še vedno spremljajo. Po besedah veleposlanika nad Ankaro še vedno letijo vojaška letala, je dejal.

Po besedah Erjavca je šlo za poskus vojaškega udara, ki ga je pripravil del vojske. Po zadnjih podatkih naj bi sodelovali zlasti polkovniki in podpolkovniki, je pa v ozadju tudi pridržanih pet generalov, tudi načelnik generalštaba turške armade je bil zamenjan.

Na zunanjem ministrstvu si po navedbah Erjavca želijo, da se razmere čim prej stabilizirajo in da pride do politične stabilnosti.

Glede Slovencev v Turčiji je povedal, da jih največ dopustuje v Antaliyi, kjer pa niso čutili vojaškega udara. “Ocena je, da tam dopustuje nekaj sto Slovencev in so v glavnem vsi na varnem,” je dejal.

Glede na to, da organizacija potovanj poteka prek turističnih agencij, je zunanje ministrstvo izdalo priporočilo, da naj ljudje upoštevajo vsa navodila agencij in državnih turških organov. Sicer ne potujejo preko Carigrada, ampak prek direktnih čarterskih linij.

Na ministrstvu je tudi dežurna služba, kjer je konzularni oddelek ves čas na razpolago za dajanje informacij, je pojasnil Erjavec in dodal, da situacijo v Turčiji spremljajo in ocenjujejo, da se bo “stanje hitro umirilo”.

Erjavec je še dodal, da bo v nedeljo zvečer v Bruslju zasedal svet ministrov EU za zunanje zadeve in obravnaval razmere v Turčiji.

STA

Preberite še:

V poskusu udara v Turčiji ubitih najmanj 90 ljudi, več kot tisoč aretiranih


Najbolj brano