Erjavec: Očitno bo šla SMC sama naprej

SMC bo po ocenah prvaka Desus Karla Erjavca očitno šla sama naprej, saj v Desus ne bodo podprli sporazuma s Fidesom. Ura resnice za premierja Mira Cerarja bo glasovanje v DZ, je ocenil Erjavec, ki pričakuje, da bo Cerar ob morebitni vložitvi interventnega zakona nanj vezal zaupnico. “Takrat bo jasno, da gremo na predčasne volitve,” je dodal.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Karl Erjavec se je s tem odzval na današnje izjave Mira Cerarja, da se bosta Desus in SD morali odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva, ali pa se želita vračati v stare čase.

Koalicija je namreč razdeljena glede sporazuma, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, vlada pa bo o njem odločala v četrtek. Vendar ga ne v Desus ne v SD ne podpirajo.

Ura resnice v DZ

Sporazum po Erjavčevih navedbah daje še več zdravnikom, “ki sicer sodijo v družbeno skupino prebivalstva, ki ima sorazmeren visok standard”. Obenem pa morajo ostali v javnem sektorju in zlasti upokojenci še naprej varčevati, je navedel Erjavec in dodal, da to zanj ni nobena modernizacija zdravstva, temveč farsa.

Podobno kot je to po njegovem mnenju predlog SMC, naj bo 2. januar dela prost dan, ker naj bi se finančna in proračunska situacija močno izboljšala. Ob tem pa ni denarja, da bi vsi upokojenci dobili letni regres, je pristavil Erjavec.

Ker je pričakovati, da bodo ministri SMC sporazum s Fidesom v četrtek podprli, bodo očitno preglasovali SD in Desus. A ura resnice za Cerarja bo po Erjavčevem mnenju glasovanje v DZ.

Pogajanja so zastala

Zaradi sporazuma s Fidesom so namreč zastala pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. Vse skupaj ni dobra popotnica za državni proračun, ki ga je DZ pred kratkim sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih stroškov dela v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bodo dosegli, je vlada napovedala enostranske ukrepe.

Cerar danes ni odgovoril na vprašanje, ali bo na sprejetje morebiti vloženega interventnega zakona v DZ vezal zaupnico. To možnost je namreč neuradno slišati.

Erjavec pa pričakuje, da bo Cerar to storil in takrat bo po njegovem mnenju jasno, da gredo na predčasne volitve.

Koalicijski Desus in SD sta sicer že opozorili, da podpora sporazumu s Fidesom le z glasovi ministrov SMC lahko povzroči socialne nemire in vladno krizo.

STA


Najbolj brano