Erjavec: Ni razloga za izstop iz koalicije, a Cerarjeva pot ne zagotavlja njenega preživetja

Po besedah prvaka Desus Karla Erjavca ni razloga za izstop Desus iz koalicije, bojijo pa se, da pot, po kateri stopa premier Miro Cerar, ne zagotavlja njenega preživetja. Po podpori vlade sporazumu s Fidesom le z glasovi SMC Erjavec ocenjuje, da je koalicija pred hudo oviro, ob čemer izpostavlja pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Karl Erjavec je na novinarski konferenci ponovil razloge za nasprotovanje sporazumu z zdravniškim sindikatom Fides, ki mu je vlada danes dala zeleno luč brez glasov Desus in SD. Po mnenju Desus sporazum presega dogovor koalicije, posega v sistem plač v javnem sektorju in favorizira sorazmerno dobro plačano skupino javnih uslužbencev.

Po Erjavčevih navedbah je zdaj Cerarjeva odgovornost, da nadaljuje zastavljeno pot, se izpogaja s sindikati javnega sektorja in tudi s Fidesom v taki meri, da bodo lahko za javni sektor uskladili ustrezne ukrepe, ki bodo omogočali zaprtje državnega proračuna.

Če bodo pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja neuspešna, bo morala vlada sprejeti enostranske ukrepe. A neusklajenega interventnega zakona poslanci Desus ne bodo podprli, je poudaril Erjavec.

Erjavec si ne želi predčasnih volitev

Podpredsednik Desus Tomaž Gantar je pred dnevi ocenil, da bi preglasovanje pri sporazumu pomenilo začetek konca te vlade. Po Erjavčevih ocenah se to seveda lahko zgodi. Spomnil je, da je preglasovanje na vladi možno, v DZ pa ne, ker vlada tam potrebuje 46 glasov. Če zadeve v DZ ne bodo usklajene, bodo po njegovih besedah padale in v tem primeru je scenarij znan.

Erjavec je sicer zagotovil, da si ne želi predčasnih volitev, pač pa, da vlada zaključi mandat. A ne tako, da bodo povečevali plače tistim, ki sorazmerno solidno živijo, medtem ko pri skupinah z nižjimi dohodki varčujejo, je dodal.

Izpostavil je še, da bi kot zunanji minister rad dočakal odločitev arbitražnega sodišča, ki odloča o meji Slovenije s Hrvaško, saj da bomo tako prišli do stika z odprtim morjem. Tako je zavrnil špekulacije, ki po njegovih besedah prihajajo zlasti od nekaterih v SMC, da Desus dviguje temperaturo, ker naj bi se Erjavec kot minister bal arbitražne odločitve.

Erjavec je še zagotovil, da Desus ni opozicija v koaliciji. “SMC je opozicija koalicijski pogodbi,” meni prvak Desus. Ob tem obžaluje, da Cerar še zaupa ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki ji je Desus odrekla podporo. A je po Erjavčevih navedbah premier tisti, ki določa, kdo bo “igral v ekipi”.

Pričakujejo reformne ukrepe

Sicer pa v koaliciji od ministrice do 12. decembra pričakujejo reformne ukrepe oziroma predloge za modernizacijo zdravstva. A sporazum s Fidesom ne pomeni začetka modernizacije ali reforme slovenskega zdravstva, je prepričan Erjavec.

Po mnenju vodje poslanske skupine Desus Franca Jurše ne bi prišlo do nesporazumov pri dogovoru s Fidesom, če bi ministrica koalicijo seznanila z njim, preden ga je parafirala. Sicer pa je tudi Jurša danes opozoril na domino efekt v javnem sektorju in ocenil, da bodo po podpisu sporazuma tudi drugi zahtevali višje plače.

Če je denar za to, da se plačni sistem ruši, ga bo treba načeti tudi pri drugih kategorijah javnih uslužbencev, meni poslanec Desus in podpredsednik DZ Primož Hainz. Ob tem je treba po njegovih besedah začeti pogovore o pokojninah in regresih ter o tem, kako se odtrgati od varčevalnega zakona tudi na tem področju.

STA


Najbolj brano