Erjavec: Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo

Prvak DeSUS Karl Erjavec je na slovesnosti ob 25-letnici delovanja stranke poudaril njeno zavzemanje za upokojence in napovedal, da bodo pri tem vztrajali. Oster je bil do koalicijskih partnerjev. "Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo in še bolj nenavadno, da se neka stranka hvali z več kot stoletno tradicijo v državi, stari 25. let," pravi.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je na slovesnosti ob 25-letnici 
delovanja stranke poudaril njeno zavzemanje za upokojence 
in napovedal, da bodo pri tem vztrajali. Foto: STA
Prvak DeSUS Karl Erjavec je na slovesnosti ob 25-letnici delovanja stranke poudaril njeno zavzemanje za upokojence in napovedal, da bodo pri tem vztrajali. Foto: STA

VOLČJI POTOK > Obletnice svojega delovanja v teh dneh praznujejo vse tri koalicijske stranke. SD 120. obletnico strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem, največja vladna stranka pa drugi rojstni dan. "Le DeSUS je objektivna, saj je nastala z nastankom države, si takrat nadela sedanje ime, ki ga ni spreminjala. Nismo kameleoni, stojimo za svojim programom," je v izjavi novinarjem pred pred slovesnostjo v Volčjem potoku poudaril Erjavec, ki DeSUS vodi že od leta 2005.

Prav to zavzemanje po njegovem mnenju povzroča veliko nejevolje v političnem prostoru, deležni so pritiskov ter očitkov, da izsiljujejo. A po njegovih besedah željo le tisto, kar so starejši z minulim delom zaslužili. V svojem slavnostnem in udarnem nagovoru je zbrane spomnil na vse, čemur so se odrekli, tudi na brezplačne delovne sobote, da so ustvarili sedanjo državo.

Ponovno je poudaril, da morajo storiti vse, da zaščitijo delo, pokojnine, javno zdravstvo in šolstvo, ter ob tem požel navdušen aplavz. Spremembe v državi so po Erjavčevih besedah njihova dolžnost in odgovornost, vizija pa je ustvarjanje novih podjetij, novih delovnih mest in priložnost mladim, da so uspešni v svoji državi.

"Dajte mi 46 glasov v DZ in dvignili bomo pokojnine"

Tako je vse upokojence pozval, naj volijo stranko DeSUS in ji dajo v DZ še večjo moč. Obregnil se je namreč ob nekatere kritike, da DeSUS ni nič naredil in da so padle pokojnine. "Dajte mi 46 glasov v DZ in dvignili bomo pokojnine, zaposlovanje mladih in začeli z investicijami," je pozval. Prepričan je, da slovenski politični prostor potrebuje DeSUS in zato ga za stranko, ki je stranka leve sredine, ni strah.

Pohvalil se je sicer, da imajo danes enajst poslancev in so druga najmočnejša koalicijska stranka. "Če bi 600.000 upokojencev vedelo, kdo zastopa njihove interese, bi bila DeSUS zagotovo zmagovalka volitev," meni prvak DeSUS, ki je prepričan, da se bo nekoč to zgodilo. Če bi leta 1994 nekdo rekel, da bo DeSUS leta 2016 močnejša kot socialni demokrati, pod okriljem katerih je DeSUS tedaj delovala, bi bil po Erjavčevih ocenah tarča posmeha. Spomnil je še na stranke, ki so bile tedaj močne, a jih danes sploh ni več.

Erjavec: Če ne bi bilo prizadevanj DeSUS, bi bile pokojnine še nižje

DeSUS je sicer sodelovala v skoraj vseh vladah in se zavzemala za pokojnine. Erjavec je na vprašanje, ali so glede na položaj upokojencev naredili dovolj, odgovoril z oceno, da tudi država ni v najboljšem stanju. "Če bi bila država uspešna in bi bilo uspešno gospodarstvo, sem prepričan, da bi imeli boljše plače in pokojnine," je dejal. Če ne bi bilo prizadevanj DeSUS, bi bile pokojnine po njegovem mnenju še nižje.

Že tako ali tako po njegovih besedah vsi pravijo, da imajo upokojenci posebno varstvo, da DeSUS ovira reforme ter razvoj države. A to po Erjavčevem mnenju govorijo liberalci in tisti, ki so ustvarili javni dolg. Tako napoveduje vztrajanje pri zavzemanjih stranke tudi v prihodnje in ponavlja, da na pokojninsko reformo v letu 2017 ne bodo pristali, kar je pojasnil tudi premierju Miru Cerarju.

Spomnil je, da so pokojnine letos prvič po nekaj letih zopet usklajevali, pričakujejo pa tudi izredno uskladitev do poletja. "Če je država v slabi kondiciji, seveda ni pričakovati, da bi povečevali pokojnine čez zmožnosti države," je opozoril.

V svojem nagovoru je opozoril še na spoštovanje polpretekle zgodovine in tudi osamosvojitev Slovenije, ki se jo želi po njegovem mnenju kriminalizirati. "Osamosvojitev se ni zgodila zaradi posameznikov, ampak zaradi slovenskega naroda," je poudaril.

"Vse poti vodijo v DeSUS"

Na današnji slovesnosti, ki se je udeležuje približno 550 članov DeSUS, sta člansko izkaznico prejela poslanec Peter Vilfan in minister za kulturo Tone Peršak, ki sta se v stranko včlanila pred kratkim. Erjavec pa je izročitev pospremil z besedami, da "vse poti vodijo v DeSUS".

Dogodka se udeležujejo vidni predstavniki DeSUS. Nagovorila jih je tudi njihova nekdanja ministrica, sedanja poslanka in predsednica občinske organizacije Kamnik Julijana Bizjak Mlakar. Spomnila je, da se je treba ozreti na prehojeno pot in narediti obračun. Po njenih besedah morajo slediti viziji, da je treba vsem ljudem vrniti dostojanstvo, ker so upokojenci med najbolj ranljivimi skupinami, pa je potrebno bistveno odločnejše zavzemanje zanje.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar pa je ocenil, da so korekten partner v koaliciji. Kritike, da zavirajo reforme, pa so po njegovem mnenju neumnost. Priznava tudi, da je težko biti nekritičen in hkrati kot partner podpirati delo koalicije. "To je včasih cena, ki tudi nas nekaj stane," še ugotavlja.

STA


Najbolj brano