Erjavec: Mednarodni odnosi že dolgo niso bili tako zapleteni

Zunanji minister Karl Erjavec je danes slovenskim diplomatom ob začetku vsakoletnega posveta predstavil prioritete dela v novem letu, pa tudi analizo dogodkov v preteklem. V nagovoru je izpostavil, da “mednarodni odnosi že dolgo niso bili tako zapleteni” in da so pred slovenskimi diplomati številni pomembni izzivi.

Zunanji minister Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Zunanji minister Karl Erjavec Foto: Miha Koron

BRDO PRI KRANJU > Letošnjega, že 20. rednega letnega posveta slovenske diplomacije, ki bo trajal do srede, se na Brdu pri Kranju udeležuje 50 slovenskih veleposlanikov in vodij predstavništev ter okoli 80 drugih visokih slovenskih diplomatov. Na posvetu je tudi bivši predsednik in slovenski kandidat za generalnega sekretarja Združenih narodov Danilo Türk.

Posvet se je danes začel z nagovorom zunanjega ministra, diplomate pa bo danes nagovoril še premier Miro Cerar. V torek jih bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor, v sredo pa še predsednik DZ Milan Brglez. Posveta se udeležujejo oziroma se ga bodo udeležili tudi drugi visoki predstavniki iz vlade in parlamenta.

Od financ do varnosti

Erjavec je v svojem več kot polurnem nagovoru diplomatom izpostavil predvsem oceno, da so minulo leto številni dogodki in procesi pomembno spremenili politični, varnostni in geostrateški položaj v regiji, Evropi in v globalnem merilu.

“Iz finančne in gospodarske krize, o kateri smo govorili v preteklih letih, smo na žalost prešli v varnostno krizo,” je dejal minister in med novimi grožnjami, ki se pojavljajo, izpostavil predvsem teroristično skupino Islamska država. “Teroristični napadi v osrčju Evrope so nam pokazali, da naša varnost ni sama po sebi umevna,” je povedal.

Izpostavil je poslabšanje razmer v Severni Afriki, Afganistanu, pa tudi na Balkanu, za katerega je dejal, da je v strateškem interesu Slovenije.

Spomnil je tudi na zaplete z arbitražo s Hrvaško v minulem letu in poudaril, da si Slovenija prizadeva za verodostojen arbitražni postopek, ki mora pripeljati do rešitve mejnega spora. “Sklenjene mednarodne pogodbe je treba spoštovati,” je poudaril Erjavec.

Sporazum z Iranom, sprejetje podnebnega sporazuma

Spomnil je tudi na pozitivne dogodke v letu 2015, zlasti na dogovor o iranskem jedrskem programu, sprejetje globalne razvojne agende do 2030 ter novembra sprejet pariški sporazum o podnebnih spremembah. “Dogovori dokazujejo, da se s pravo politično voljo ter resno odgovornostjo vseh akterjev vedno da najti pozitivne in za vse strani sprejemljive rešitve tudi na področjih, ki so dlje časa veljala za izredno težavna,” je poudaril minister.

Kot pozitivno je izpostavil tudi, da je Slovenija za tri leta postala članica Sveta ZN za človekove pravice ter izvršnega odbora Unesca.

“V tem duhu mora še naprej delovati tudi slovenska zunanja politika in diplomacija: se z vso resnostjo odzivati na grožnje in izzive, obenem pa vedno iskati poti za dialog, za drugačne rešitve in za pozitivne premike,” je diplomatom naložil Erjavec.

Med aktivnostmi, ki čakajo tudi slovensko diplomacijo v novem letu, je izpostavil predvsem soočanje z migrantsko krizo. Pri tem je izpostavil, da se je Slovenija kljub morda nekaterim drugačnim mnenjem s krizo dobro soočila. “Zlasti Avstrija, Nemčija in Nizozemska, pa tudi Evropska komisija so Slovenijo za njeno ravnanje in odzivanje pohvalile in jo večkrat izpostavile kot primer dobre prakse,” je povedal.

“Hkrati je migracijska kriza ponovno potrdila pomen aktivne zunanje politike za zagovarjanje slovenskih vitalnih interesov. Polaganje upov v druge, vključno s hitrim oblikovanjem skupnih evropskih rešitev, je pogosto nerealno, zato je nujno, da se zunanja politika in diplomatska mreža znata in zmoreta učinkovito zavzeti za klasične nacionalne interese,” je še poudaril minister.

Erjavec za krepitev skupne zunanje in varnostne politike EU

Garant stabilnosti in varnosti kljub posledicam gospodarske in finančne krize ter ob vse večji grožnji terorističnih napadov ostaja EU, je poudaril Erjavec. Zato moramo vso pozornost še naprej nameniti našemu proaktivnemu in učinkovitemu delovanju znotraj EU, je dodal.

“Kot članica evroskupine in schengenskega območja Slovenija ostaja v ožjem jedru evropskega povezovanja,” je še zatrdil in zagotovil, da se bo Slovenija zavzemala za nadaljnjo krepitev tesnejše integracije.

V tej luči se je zavzel tudi za krepitev skupne zunanje in varnostne politike EU, ki po Erjavčevih besedah ne sme biti zgolj najmanjši skupni imenovalec interesov članic.

Minister se je zavzel tudi za krepitev odnosov s sosednjimi državami. Izrazil je optimizem, da se bodo z novo hrvaško vlado okrepile tudi priložnosti za reševanje odprtih vprašanj z južno sosedo.

Pohvalil je še delovanje gospodarske diplomacije. Pri tem je dejal, da želijo na ministrstvu aktivneje podpreti zdrave izhodne naložbe večjih slovenskih podjetij. V ta namen pa je napovedal tudi krepitev diplomatske mreže, zlasti s častnimi konzulati.

STA


Najbolj brano