Erjavec: Brez celovite rešitve lahko na posameznih delih migracijske poti izbruhnejo napetosti

Brez celovite evropske rešitve begunske krize se lahko zgodi, da bodo na posameznih delih migracijske poti izbruhnile napetosti, lahko tudi na avstrijsko-slovenski meji ali slovensko-hrvaški, je danes novinarjem dejal zunanji minister Karl Erjavec. Zaradi tega je po njegovem nujno, da glede balkanske poti najdemo celovito in usklajeno rešitev.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je ob tem posvaril, da bi morebiten premik migracijskega toka proti BiH imel resne posledice za stabilnost regije.

Dejal je, da v odsotnosti celovite evropske rešitve vsaka država išče najboljše rešitve zase. “Vemo, da spomladi lahko pričakujemo vnovično okrepitev migrantskega vala, zato moramo primerno ukrepati. Slovenija bo sprejela vse potrebne ukrepe, da zaščitimo naše državljane, hkrati pa tudi tiste migrante, ki bodo želeli v ciljne države in bodo imeli njihovo dovoljenje za sprejem,” je poudaril.

Dodal je, da razume, da imata Italija in Avstrija pripravljene različne ukrepe. Tudi Slovenija jih ima, a minister še vedno upa, da bo sprejeta pobuda premierja Mira Cerarja za zaustavitev neregularnega toka migracij. Predsednik slovenske vlade je v pismu voditeljem članic EU predlagal, da bi ob pomoči Grčiji pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU s policijo, tehnično pomočjo in finančnimi sredstvi pomagali tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije.

Erjavec je pojasnil, da so o Cerarjevi pobudi v ponedeljek že razpravljali notranji ministri unije, v prihodnje pa bodo še zunanji, in izrazil upanje, da bo pobuda dala določene rezultate. “Ker če ne bo celovite evropske rešitve, bo vsaka država sama reševala to problematiko, kar lahko vpliva tudi na prihodnost Evrope,” je posvaril.

STA


Najbolj brano