Erjavec: Bojazni za nov migrantski val ni

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se je v Bratislavi udeležil dvodnevnega neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU, je danes potrdil, da je turški minister za zadeve EU Ömer Celik ministrom zagotovil, da Ankara ne bo spreminjala svoje migracijske politike. Po Erjavčevih besedah tako ni bojazni za nov migrantski val.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

BRATISLAVA, LJUBLJANA> Glavna tema srečanja vodij diplomacij držav EU so bili odnosi z Ankaro po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji. Vsi ministri so po besedah Karla Erjavca izrazili stališče, da je treba pogovore s Turčijo nadaljevati. Ob tem so poudarili, da mora Turčija izpolnjevati pogoje, ki določajo članstvo v EU. Za nadaljevanje dialoga se je zavzela tudi turška stran, je dodal vodja slovenske diplomacije.

Tudi Erjavec se je zavzel za nadaljevanje dialoga. Po njegovem mnenju je za Slovenijo pomembno predvsem izpolnjevanje dogovora med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, saj je zaustavil prvi migracijski val na zahodnobalkanski migracijski poti. Glede vizumske liberalizacije, ki je tudi del dogovora, je slovenski minister dejal, da mora Turčija spoštovati vse tehnične pogoje zanjo.

O pripravljenosti Slovenije na morebiten nov val migracij je minister povedal, da ima ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pripravljene ustrezne ukrepe, ki obsegajo nekatere tehnične in pa tudi zakonodajne ukrepe. Minister sicer z ukrepi še ni podrobneje seznanjen.

Erjavec je ob tem povedal, da bo nov korak v dialogu s Turčijo tudi obisk turškega zunanjega ministra Mevlüta Cavusogluja, s katerim se bo ob robu Blejskega strateškega foruma srečal v torek.

Zunanji ministri EU so sicer na neformalnem srečanju, ki ga je kot predsedujoča Svetu EU gostila Slovaška, spregovorili tudi o implementaciji mirovnega sporazuma iz Minska, ki ureja ukrajinski konflikt. Erjavec se je zavzel za polno izpolnjevanje sporazuma, saj je ta prinesel učinke. Ob tem je poudaril pomen reform v Ukrajini, ki so določene s sporazumom.

V okviru srečanja so se ministri sestali tudi z vodji diplomacij držav kandidatk za članstvo v EU, s katerimi so govorili o radikalizaciji na Zahodnem Balkanu. Ta bi namreč lahko prinesla dodatno destabilizacijo v soseščini EU. Zunanji minister je še poudaril pomen slovenske iniciative za boj proti terorizmu na Zahodnem Balkanu. Na srečanju je izpostavil še, da se z izstopom Velike Britanije iz EU postopek širitve ni ustavil.

Potekalo je tudi srečanje zunanjih ministrov EU z njihovimi kolegi iz držav Vzhodnega partnerstva, v okviru katerega Slovenija zastopa diferencialni pristop. Cilj nekaterih držav v okviru partnerstva je namreč vstop v EU, medtem ko druge ne želijo članstva, je dejal Erjavec. Kljub temu je možno sodelovanje z vsemi, je še poudaril minister.

Na srečanju je visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini predstavila tudi globalno strategijo EU o zunanji in varnostni politiki, ki po mnenju vseh ministrov izpostavlja prave prioritete, je še dejal Erjavec.

STA


Najbolj brano