Erjavec: Bizjak Mlakarjeva bo do ponedeljka razmislila o odstopu

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar bo do ponedeljka razmislila o tem, ali bo vztrajala na položaju ali pa še pred sejo, na kateri bo DZ glasoval o njeni razrešitvi, odstopila, je po današnjem srečanju poslancev in ministrov DeSUS povedal prvak stranke Karl Erjavec. V ponedeljek se bodo vnovič sestali in odločili o podpori poslancev DeSUS ministrici.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > V stranki Desus razumejo, da predsednik vlade Miro Cerar ne želi več sodelovati z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, je v izjavi novinarjem pojasnil Karl Erjavec. Po njegovem mnenju razrešitev na seji DZ ni potrebna in bi bilo prav, da ministrica odstopi. Bizjak Mlakarjeva je danes povedala, da bo o tem razmislila do ponedeljka, ko se bodo znova sestali.

Kot je spomnil Erjavec, bo ministrica, če bo do glasovanja prišlo, glede na napovedi posameznih poslanskih skupin na seji DZ tudi razrešena. Je pa tudi poudaril, da se bo Bizjak Mlakarjeva v vsakem primeru, ne glede na to, ali jo bodo poslanci Desus podprli ali ne, vrnila v poslansko skupino Desus in bo še naprej vodila strankin občinski odbor v Kamniku. Po njegovih ocenah ni bojazni, da bi se spremenilo razmerje politične moči.

Ministrica razume in deli mnenje, da je stranka Desus v vladni koaliciji zlasti zato, da uresničuje svoj program in koalicijsko pogodbo, je dejal Erjavec. Strankini poglavitni cilji, zaradi katerih so tudi v vladi, so prizadevanje za boljši položaj upokojencev in starejših. Prvak Desus obenem razume tudi to, da želi ministrica državnemu zboru pojasniti vse okoliščine in odgovoriti na očitke predsednika vlade.

Erjavec je ponovil, da razrešitev ministrice ni povezana z odnosi v Desus, saj da gre za odnos med njo in Cerarjem. Vsi poslanci Desus jo podpirajo in razumejo “te težke trenutke zanjo”. Tudi sam zatrjuje, da je ministrico ves čas podpiral, vendar je prišlo do točke, ko je predsednik vlade dejal, da je kapljica čez rob.

“Premier ima kot nadrejen ministrom in odgovoren za delo celotne vlade pač moč, da lahko o tem odloča,” je spomnil Erjavec. Po njegovih besedah tudi stranka DeSUS zaradi te zadeve ni razmišljala, da bi zaostrila odnose v koaliciji ali celo zagrozila z izstopom iz nje.

Je pa prvak Desus priznal, da težko oporeka premierju pri njegovi nameri za razrešitev ministrice, če se onadva ne razumeta in ne moreta sodelovati.

O imenih naslednika Bizjak Mlakarjeve je po Erjavčevih besedah prezgodaj govoriti, čeprav so se nekatera že pojavila v javnosti. “Počakajmo, da ministrica odstopi ali pa pride do razrešitve, zatem bodo takoj stekli pogovori o njenem nasledniku,” je povedal in dodal, da mora biti ime usklajeno tudi s predsednikom vlade. Tudi v stranki imajo določene postopke, kandidata morata potrditi kadrovska komisija in izvršni odbor Desus.

Je pa nabor imen dokaj širok, je povedal prvak Desus. Dodal je, da bodo prednost dali kandidatu, za katerega bodo ocenili, da lahko kakovostno opravlja to funkcijo, obenem pa bodo pozorni na njegovo skladnost oz. združljivost s predsednikom vlade.

Seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o razrešitvi Bizjak Mlakarjeve, bo v ponedeljek ali torek. Podporo njeni razrešitvi so poleg SMC napovedali v opozicijskih ZL in NSi, podobno je pričakovati od koalicijske partnerice SD. Premier je v torek predlog za njeno razrešitev poslal državnemu zboru po tistem, ko na njegov poziv ni odstopila s položaja. Pojasnil je, da je njeno nespoštovanje sklepov vlade glede idrijskega rudnika le kaplja čez rob.

STA


Najbolj brano