Erjavec: Ali bo nedeljski dogovor uresničen, se bo pokazalo v nekaj dneh

Interesi Slovenije so bili z zavezami vrha EU-Balkan upoštevani, ali bo dogovor uresničen, pa se bo pokazalo v nekaj dneh, je za STA ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Če ne bo in migracijski tok ne bo pojenjal, bo Slovenija po njegovih navedbah primorana ukrepati, med drugim bi na meji vzpostavili strožji nadzor in nekaj vstopnih točk.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Vzpostavljanje vstopnih točk bi bilo namreč v tem primeru nujno, da ne bi prihajalo do razpršenega in nenadzorovanega vstopanja migrantov, je pojasnil Karl Erjavec.

Spomnil je, da je bil mini vrh EU-Balkan sklican na pobudo Slovenije. Zdaj pa je ključna uresničitev dogovorjenega, pri čemer je po Erjavčevih besedah pomembno, da bo Evropska komisija tedensko spremljala dogajanje.

Minister je ponovil, da je bila ena od težav slaba komunikacija z nekaterimi državami, zlasti s Hrvaško. Zdaj pa je dogovor tak, da bodo Hrvati sporočali kdaj, kam in koliko migrantov bo prišlo na slovensko mejo.

Poleg tega bodo predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex prisotni na grško-makedonski in hrvaško-srbski meji, okrepila se bo tudi operacija Poseidon. Za Slovenijo pa je po Erjavčevih navedbah zlasti pomemben dogovor, da naj bi k nam prišlo na pomoč 400 policistov.

Po njegovih besedah je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar v pismu članice EU že obvestila, da naša diplomatsko-konzularna predstavništva vzpostavljajo stike in zbirajo podatke, koliko je katera članica pripravljena prispevati policistov ter druge pomoči.

Sicer pa je Erjavec še spomnil, da je bilo na nedeljskem srečanju kot pomembno izpostavljeno, da je treba čim prej doseči dogovor s Turčijo, večja pozornost so namenili tudi Grčiji, kjer se sprejemne zmogljivosti povečujejo.

STA


Najbolj brano