Erjavec bo verjetno še naprej zunanji minister

Predsednik Desus Karl Erjavec je po današnjih usklajevanjih z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem sporočil, da so v SMC na točke, ki v pogajanjih zanimajo Desus, pozitivno odgovorili, prav tako so v zadnji osnutek koalicijskega sporazuma zapisali vse njihove pripombe.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Vse, kot pravi, tudi kaže, da bo nadaljeval delo zunanjega ministra.

Glede kadrovskih zadev se bosta po besedah Karla Erjavca z Mirom Cerarjem pogovarjala, ko bo znano, koliko partnerjev bo v koaliciji in bo parafirana koalicijska pogodba. Čeprav po njegovem kaže, da bo tudi v prihodnji vladi ostal na funkciji zunanjega ministra, Erjavec dodaja, da treba še počakati in se najprej dogovoriti o vsebini.

Pogovore s Cerarjem najverjetneje nadaljuje v ponedeljek, do tokrat bo po njegovem tudi že jasno, kdo bo sodeloval v koaliciji. Po njegovem se nakazuje koalicija treh strank, poleg SMC in Desus bi v njej bila še SD. ZaAB je tukaj po njegovem še uganka.

Erjavec ima Cerarjevo zagotovilo, da bo za regres upokojencem namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. Še vedno je odprto vprašanje, kako ta regres razdeliti, je spomnil Erjavec. Dogovorili so se tudi, da se bodo pokojnine usklajevale ob dvoodstotni gospodarski rasti, da bo ustanovljen urad za starejše ter da bo nova finančna perspektiva omogočala črpanje evropskih sredstev tudi za zaposlovanje invalidov in starejših. Glede demografskega sklada je dogovorjeno, da se čim prej pripravi nov zakon, s katerim bi ustanovili omenjeni sklad, je dodal.

Predsednik Desus je danes odprl tudi vprašanje pokojninske reforme. Cerar mu je zagotovil, da s to reformo ne bodo hiteli, a da je treba odpreti razpravo. V DeSUS sicer poudarjajo, da je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020 in zato pri tem vprašanju ne gre hiteti, se pa lahko odpre razprava.

Osnutka koalicijskega sporazuma, ki ga sodelujoči v pogajanjih pričakujejo danes, sicer Erjavec še ni videl.

STA


Najbolj brano