Koalicija dosegla dogovor, pokojnine bi uskladili leta 2016

Po številnih zapletih je koalicija dosegla dogovor, da bo v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti v letu 2014 pristopila k usklajevanju pokojnin, saj jih k temu zavezuje koalicijska pogodba, je po koalicijskem srečanju pojasnil premier Miro Cerar. Ker to po njegovih besedah ni mogoče v letošnjem letu, bodo slednje poskušali narediti v letu 2016.

Prvak Desus Karl Erjavec je vztrajal, da Desus ne bo podprla rebalansa proračuna, če ne prejme zagotovila o usklajevanju pokojnin. Foto: Miha Koron
Prvak Desus Karl Erjavec je vztrajal, da Desus ne bo podprla rebalansa proračuna, če ne prejme zagotovila o usklajevanju pokojnin. Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > V koaliciji je po besedah Mira Cerarja prišlo do določenih napetosti glede vprašanja o tem, kako bodo glasovali o rebalansu. Sestali so se, da zadevo razčistijo, a je po njegovem mnenju šlo za nesporazum.

Poslanska skupina Desus je dobila zagotovilo, da se bodo pokojnine za leto 2015 uskladile, če bodo prihodnji teden objavljeni podatki pokazali, da je bila gospodarska rast v letu 2014 več kot 2,5-odstotna. S tem zagotovilom so pogojevali podporo rebalansu, o katerem DZ odloča danes. Poslanci Desus so zagotovilo o uskladitvi pokojnin dobili po nekajkratnih prekinitvah izredne seje DZ. Po zadnjem odmoru je poslanec Desus Franc Jurša povedal, da so se s poslanskimi skupinami koalicijskih strank uskladili, da se bodo pokojnine uskladile, če bo lanska gospodarska rast 2,5-odstotna. Sredstva za izplačilo se bo zagotovilo v proračunu za leto 2016.

Z rebalansom se bodo letošnji prihodki proračuna zmanjšali za 64 milijonov evrov na 8,56 milijarde evrov. Odhodki pa so po novem načrtovani v višini 9,95 milijarde evrov, kar je 462 milijonov evrov več kot doslej. Proračunski primanjkljaj bo tako dosegel 1,39 milijarde evrov in bo za 170 milijonov evrov večji kot lani.

K rebalansu je vloženih 40 dopolnil, večinoma opozicijskih polanskih skupin, kot ponavadi pa ga spremlja še novela zakona o izvrševanju proračuna. DZ pa je že sprejel zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, s katerim se ob znižanju povprečnine za občine znižujejo stroški delovanja občin.

Finančni minister Dušan Mramor je dogovor z Desus ocenil kot smiseln. Po njegovih besedah tako rebalans letošnjega proračuna bo, za prihodnje leto pa iščejo rešitve tudi v okviru izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Mramor je zagotovil, da bo letošnji primanjkljaj pod tremi odstotki BDP, kot je predvideno v rebalansu. Na vprašanje, ali dogovor ne bo pomenil težave v oceni Bruslja, kjer nas ocenjujejo po metodologiji ESA 95, po kateri se odhodek prikaže takrat, ko nastane, je Mramor odgovoril: "Iskali bomo rešitve, ki tega ne bodo ogrozile." V SD pa ob razpravi glede usklajevanja pokojnin v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti opozarjajo tudi na socialne transferje in plače javnih uslužbencev. "V okviru sprejemanja fiskalnega pravila želimo tudi simulacijo vpliva gospodarske rasti na plače delavcev in socialne transferje, zato računamo, da bo tudi to sestavni del teh usklajevanj v letu 2016," je po koalicijskem srečanju dejal podpredsednik SD in obrambni minister Janko Veber.

Ugotovili so, da morajo letošnji rebalans podpreti, saj z njim zasledujejo pomemben javnofinančni cilj, to je zmanjšanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke. Tu je koalicija enotna, je zagotovil Cerar.

Prvak Desus Karl Erjavec pravi, da v stranki pričakujejo, da se bo koalicijska pogodba korektno izvajala. Za leto 2014 je skoraj gotovo, da bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka, zato je nastala težava. Povsem jasno je, da v proračunu za letos tega prostora ni, ker sicer ne bi dosegli finančnega cilja, je dejal.

Zato so v Desus želeli jasno zagotovilo glede usklajevanja pokojnin. "Sedaj smo se dogovorili, da v letu 2016 bo usklajevanje pokojnin in bodo sredstva za usklajevanje zagotovljena v proračunu za leto 2016," je pojasnil Erjavec.

STA


Najbolj brano