Erjavec: Vlada bo gradivo za priznanje Palestine pripravila v mesecu dni

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v državnem zboru napovedal, da bo gradivo za vlado za morebitno priznanje Palestine pripravljeno v mesecu dni.

Zunanji minister Karl Erjavec je v državnem zboru napovedal, da bo gradivo za vlado za morebitno priznanje Palestine pripravljeno v mesecu dni. Foto: STA
Zunanji minister Karl Erjavec je v državnem zboru napovedal, da bo gradivo za vlado za morebitno priznanje Palestine pripravljeno v mesecu dni. Foto: STA

LJUBLJANA > Po sprejetju na vladi bo nato gradivo poslano v parlamentarno proceduro. Člani odbora za zunanjo politiko so podprli tudi javno razpravo v odboru o osnutku nove deklaracije o zunanji politiki.

V zvezi s priznanjem Palestine je vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec na današnji seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) dejal, da bi bilo smiselno počakati na rezultate predčasnih parlamentarnih volitev v Izraelu, ki bodo 17. marca.

“Zelo je pomembno kakšen bo izid volitev, kakšna bo vlada (...) Več možnosti je, da pride do napredovanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa, če bo takšna vlada, ki bo temu procesu naklonjena (...) Vsi vemo, da je bližnjevzhodni mirovni proces v tem trenutku mrtev,” je dejal Erjavec.

Zavzel se je tudi, da bi Slovenija Palestino priznala skupaj z več članicami EU, saj bi priznanje po njegovih besedah s tem imelo večjo težo. Kot je še dejal, je slovenska vlada naklonjena priznanju Palestine, sam osebno tudi, a je to po njegovih besedah potrebno opraviti na pameten in ustrezen način.

V Sloveniji o priznanju kake države odloča državni zbor.

Člani OZP so na današnji seji tudi soglasno podprli sklep o javni razpravi mnenj o osnutku nove deklaracije o zunanji politiki, ki bo na tem odboru predvidoma marca. Erjavec je v zvezi s tem dejal, da osebno meni, da bi bilo dobro, če OZP opravi javno razpravo v zadnji fazi.

Predsednik DZ in član odbora Milan Brglez je na današnji seji OZP poslanske skupine tudi pozval, da se na plenarnih glasovanjih o posameznih mednarodnih konvencijah javno opredelijo do njih.

Iz dosedanje prakse sem spoznal, da je na plenarnem zasedanju zelo malo razprave ali skorajda nič opredeljevanja do teh konvencij, je dejal Brglez. Opozoril je, da gre za konvencije, ki so “nad našo zakonodajo, nad navadnimi zakoni”, DZ pa jih je doslej bolj ali manj sprejemal molče.

“Demokratično, pametno, simbolno, tudi položaj mednarodnih odnosov v našem diskurzu političnem bo drugačen, če bi se do tega vsaj kdo opredelil. Gre za poziv poslanskim skupinam, da pripravijo svoje stališče (...), drugače gre ta zadeva neopaženo mimo,” je opozoril predsednik DZ.

STA


Najbolj brano