Erjavec: Ukinitev regresa za upokojence bi lahko pomenila novo vladno krizo

Izvršni odbor Desus razpravlja o regresu za upokojence, ki bo leta 2015 očitno znova v primežu ukrepov za dosego proračunskih ciljev.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Prvak Desus Karl Erjavec je ob prihodu ponovil, da je popolna ukinitev regresa nesprejemljiva. Treba bo poiskati kompromis, sicer bi to lahko pomenilo novo vladno krizo, je dejal in dodal, da jih čaka težka razprava.

Erjavec bo članom izvršnega odbora danes predstavil proračunsko sliko in tudi navedbe ministra za finance Dušana Mramorja, da v letu 2015 ne bi bilo nobenih regresov za upokojence. V Desus si po Erjavčevih besedah ne želijo nove vladne krize, a popolna ukinitev regresa za upokojence bi lahko pomenila prav to.

Na vprašanje, ali iskanje kompromisne rešitve pomeni, da ne bo vztrajal pri v koalicijskem sporazumu zagotovljenih dodatnih 40 milijonih evrov za regres za upokojence, Erjavec ni konkretno odgovoril. Dejal pa je, da se je treba natančno pogovoriti, kako bodo sodelovali in kje je mogoče popustiti, da se proračun “spravi skozi” in se s tem tudi zagotovi neko makroekonomsko stabilnost.

Za koliko bodo v Desus pripravljeni popustiti, je tako po njegovih besedah stvar dogovora. “Za zdaj minister za finance pravi, da ne vidi, kako bo zaprl proračun za leto 2015, če bo treba izplačati regres. Tukaj bo pač presoja o tem, kaj je večja in kaj manjša škoda,” je pristavil.

Ob tem je predsednik Desus znova pojasnil, da je treba zmanjšati odhodke za 854 milijonov evrov v naslednjem letu, kar da bo izjemen zalogaj.

Če bi ukinili regres za vse upokojence, bi to pomenilo okoli 128 milijonov evrov prihranka, je še povedal Erjavec in ponovil, da se s tem v stranki ne morejo strinjati. Na današnjem izvršnem odboru se bodo tako dogovorili, kakšen kompromis bi bil zanje sprejemljiv.

Podpredsednik Desus Saša Geržina pa je ob prihodu na sejo odbora dejal, da se v stranki zavedajo, da položaj v državi ni lahek, a tudi ni tragičen. Po mnenju Geržine 40 milijonov ne more ne zrušiti ne rešiti koalicije.

Vlada se je sicer o možnih prihrankih na proračunskih postavkah posameznih resorjev, ki bi omogočili uresničitev zaveze, da primanjkljaj v letu 2015 ne bo presegel 2,8 odstotka BDP, pogovarjala v soboto.

Premier Miro Cerar je danes že dejal, da vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za prihodnje leto ni le varčevalno naravnana, a obenem je priznal, da bodo morali zmerno varčevati vsi.

Pri varčevanju se po Cerarjevih besedah zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Ob tem je ocenil, da tudi Erjavec kaže posluh za to in se zaveda, da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju.

Po premierjevih zagotovilih ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato je tudi sam napovedal iskanje kompromisnih rešitev, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

STA


Najbolj brano