Erjavec: Slovenija bi morala zapreti mejo, če jo bo Avstrija

Če bo Avstrija spričo begunske krize zaprla mejo, jo mora tudi Slovenija, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) menil zunanji minister Karl Erjavec. Dejal je, da je to njegovo mnenje, ne stališče države. Ne predstavlja si, da bi imela Slovenija na svojem ozemlju 150.000 beguncev, kot na primer Srbija.

Če bo Avstrija spričo begunske krize zaprla mejo, jo mora tudi 
Slovenija,  meni zunanji minister Karl Erjavec. Foto: STA
Če bo Avstrija spričo begunske krize zaprla mejo, jo mora tudi Slovenija, meni zunanji minister Karl Erjavec. Foto: STA

LJUBLJANA > “Mislim, da ni druge rešitve. Če bo Avstrija okrepila nadzor na meji in jo bo Madžarska zaprla, potem mora tudi Slovenija ravnati na enak način kot Avstrija,” je dejal minister Karl Erjavec. Ocenil je, da je trenutno vprašanje, če bo sploh prišlo do te situacije, saj za zdaj ne kaže, da bo Nemčija zaradi navala beguncev zaprla svojo mejo, kar bi sprožilo podoben odziv v Avstriji.

V odgovoru na vprašanje poslanca Aleksandra Kavčiča (SMC) je Erjavec ocenil, da bodo ukrepi, ki jih v zvezi z begunsko krizo sprejema EU, sicer učinkoviti, a ne v tem trenutku.

Več poslancev je na današnji seji OZP, na kateri so ministru postavljali vprašanja, zanimalo, kaj bo Slovenija naredila s paviljonom, ki je zdaj na svetovni razstavi Expo v Milanu. Erjavec se je strinjal z Jožefom Horvatom (NSi) in Alenko Bratušek (ZaAB), ki sta predlagala, da paviljona ne bi skladiščili, temveč bi ga uporabili. “Treba mu je dati pravo vsebino, da bo objekt živel še naprej,” je poudaril minister. Horvat si želi, da bi ga postavili v Pomurju, na primer kot center šolskih ali obšolskih dejavnosti.

Erjavec je zadovoljen s svojim obiskom na Expu in še posebej s tem, da se je Slovenija odločila sodelovati na prireditvi. Kot je dejal, stroški paviljona znašajo okoli pet milijonov evrov, učinek je pa izjemen - paviljon je obiskalo že okoli milijon obiskovalcev.

STA


Najbolj brano