Erjavec: Pokojnine so zaenkrat varne

Vlada je na današnji seji sprejela osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP) 2015-2016, ki ga mora v Bruselj poslati do konca meseca, je po seji povedal predsednik Desus Karl Erjavec. Zadovoljen je, da ne bodo ukinili Kapitalske družbe (Kad) in da bodo ustanovili demografski sklad, ker je ključno za Desus.

Vlada je na današnji seji sprejela osnutek nacionalnega 
reformnega programa (NRP) 2015-2016, ki ga mora v Bruselj 
poslati do konca meseca, je po seji povedal predsednik 
Desus Karl Erjavec. Foto: Miha Koron
Vlada je na današnji seji sprejela osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP) 2015-2016, ki ga mora v Bruselj poslati do konca meseca, je po seji povedal predsednik Desus Karl Erjavec. Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > "Iz Kada in demografskega sklada želimo zagotavljati sredstva za usklajevanje pokojnin, in sicer z naslova privatizacije, kjer gre 10 odstotkov kupnin neposredno v Kad oz. novoustanovljeni demografski sklad," je dejal v izjavi medijem in dodal, da so pokojnine "zaenkrat varne".

"Glede na dogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem pričakujem, da se bodo januarja pokojnine uskladile za leto 2014, ker je bila gospodarska rast višja od 2,5 odstotka," je dejal. Glede letošnjega leta ni želel nič napovedovati, ker še ni znano, kakšna bo gospodarska rast.

Na vprašanje, kje so bili danes najmanj usklajeni, je odgovoril, da pri rezih na ministrstvih. Spomnil je, da mora država javnofinančni primanjkljaj prihodnje leto znižati na 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar lahko po njegovih besedah povzroči težave.

Erjavec na prihodkovni strani sicer pričakuje več sredstev, zato je zelo odvisno, kako bosta tekla letošnje in prihodnje leto, sploh glede novih zaposlitev in investicij, je dejal.

Dodal je, da je med danes sprejetim osnutkom in osnutkom, ki so ga obravnavali v sredo, a ga še niso sprejeli, bistvena razlika. Obenem pa pričakuje, da bo do razlik prišlo tudi v postopku oblikovanja osnutka v dokončni predlog.

Kot pravi minister, je SD glede socialnih transferjev zastopal takšna stališča "kot običajno". A zelo podobno je tudi stališče Desus, torej da varčevanje ne sme iti na račun tistih, ki so najbolj ogroženi, je še dejal.

Vlada naj bi osnutek NRP v ponedeljek posredovala v obravnavo socialnim partnerjem in pristojnim odborom DZ. V Bruselj mora v končni obliki skupaj s programom stabilnosti romati do konca meseca. V NRP so opredeljeni načrtovani ukrepi, v programu stabilnosti pa njihovi finančni učinki.

STA


Najbolj brano