Erjavec: Moj obisk v Moskvi ob dnevu zmage je prava rešitev

Zunanji minister Karl Erjavec je glede svoje udeležbe na slovesnosti v Moskvi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne dejal, da je bila to prava odločitev, ki kaže na to, da ima Slovenija suvereno zunanjo politiko, saj je Evropski svet priporočal, naj se ne pošilja visokih državnih predstavnikov.

Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Karl Erjavec Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Karl Erjavec je danes na novinarski konferenci z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem pojasnil, da je vabilo iz Moskve prejel Borut Pahor. “On se je odločil, kot se je. Predlagal je, da gre zunanji minister, premier (Miro Cerar) pa se je strinjal,” je dejal in dodal, da je bila sprejeta ustrezna odločitev.

Poudaril je, da slovesnosti, ki se jih bo v Moskvi udeležil, med katerimi bo tudi sprejem in polaganje vencev na grobove žrtev druge svetovne vojne, razume kot pietetno dogajanje. “Gre za konec druge svetovne vojne in menim, da je prav, da se udeležimo takšnega dogodka. Pomembno pa je, da ne bom prisoten na vojaški paradi,” je ob tem poudaril Erjavec.

Evropski svet je sicer priporočal, naj se visoki predstavniki držav članic EU vojaške parade v Moskvi ne udeležijo. Erjavec pa je dejal, da je glede na dobre odnose Slovenije in Rusije, ki ju med drugim povezuje tudi Ruska kapelica, dobro, da Slovenija pošilja zunanjega ministra in ne na primer veleposlanika, kot bo to storila večina držav EU. “Da gre zunanji minister, kaže na to, da imamo suvereno zunanjo politiko,” je dejal Erjavec.

Ob tem je napovedal, da bo julija potekala tudi slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču in ob tej nepolitični priložnosti pričakujejo udeležbo ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva.

Tudi Steinmeier se je dotaknil zagate članic EU glede udeležbe na slovesnostih v Moskvi. Po njegovem odločitve o tem otežuje tudi spor, ki ga EU ima z Rusijo zaradi ukrajinske krize in ruske priključitve polotoka Krim.

Pri tem je nemški minister poudaril, da ne smemo poskušati nacionalistično instrumentalizirati zgodovine, istočasno pa ne smemo ignorirati tega, kar se je pred 70 leti dogajalo. “Vendarle je umrlo 70 milijonov ljudi. Nemci nosijo krivdo in odgovornost za to, da se je nacionalsocialistična ideologija širila čez meje takratne Nemčije, sprožila pa je tudi drugo svetovno vojno,” je povedal Steinmeier in dodal, da je veliko žrtev padlo tudi v takratni Sovjetski zvezi, ki je tudi kot ena od zaveznikov Nemce osvobodila nacizma.

Zato se je odločil, da 7. maja odpotuje v Rusijo, kjer bo z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom vence položil na ruskem in nemškem vojaškem pokopališču, da bi tako na primeren način obeležil obletnico.

Odločitev, da bo Moskvo obiskal Erjavec, so pozdravili v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB. Predsednik zveze Tit Turnšek je sicer dejal, da je bil to političen odziv, a “boljše to, kot nič”.

Po njegovem bi bilo dobro, če bi v Moskvo šel Pahor, ampak je Erjavčev položaj dovolj visok za tako pomemben dogodek in gre za primerno zastopanje Slovenije. A ob tem je Turnšek dejal, da bi se Erjavec moral udeležiti tudi vojaške parade.

Turnšek je še napovedal, da se bo parade sicer udeležila delegacija petih njihovih članov, ki so se kot partizani borili proti okupatorju med drugo svetovno vojno.

Predsednik društva Slovenija-Rusija in prvi veleposlanik samostojne Slovenije v Rusiji Saša Geržina pa je dejal, da je bila napotitev Erjavca v Moskvo kompromisna rešitev. Dodal je, da je Erjavec za ta obisk primeren, saj ima precej visok položaj, prav tako pa je v zadnjem letu vodil zelo umirjeno in uravnoteženo politiko med EU in Rusijo.

STA


Najbolj brano