Erjavec: MZZ ne bo mogel poravnati obveznosti za mirovne operacije

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes na skupni seji OZP in OEU o rebalansu proračuna za letošnjo leto dejal, da ima ministrstvo do konca leta dovolj denarja za poravnavo določenih, ne pa vseh obveznosti. Ostal bo tako dolg z naslova mirovnih operacij, ki znaša 14,2 milijona evrov in se bo prenesel v prihodnje leto.

Karl Erjavec opozarja, da ministrstvo za zunanje zadeve ne bo moglo poravnati obveznosti za mirovne operacije Foto: STA
Karl Erjavec opozarja, da ministrstvo za zunanje zadeve ne bo moglo poravnati obveznosti za mirovne operacije Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) ima za letos na voljo slabih 83 milijonov evrov, od tega gre 40 odstotkov denarja za plače uslužbencev in diplomatov v tujini. Proračun za leto 2015 predvideva še manj denarja, dobrih 65 milijonov evrov.

Odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) in za zadeve Evropske unije (OEU) sta v preteklosti že sprejela sklep, da bi denar za članarine, mednarodne operacije in druge mednarodne obveznosti prenesli z MZZ na ministrstvo za finance, a se to po besedah ministra Karla Erjavca še ne bo zgodilo. Bo pa MZZ s tega naslova poskušal storiti vse, da Slovenija zaradi neporavnanih obveznosti s tega naslova ne bo utrpela kakšne škode, kot je na primer izguba glasovalnih pravic, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Dodal je, da so bila pogajanja z ministrom za finance težka, saj je denarja premalo. MZZ za zdaj tudi ne bomo mogli uresničiti želje po odpiranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP), hkrati pa se tudi ne obetajo več rezi na postavkah pri DKP. Prihranki pri zapiranju DKP so zanemarljivi, je poudaril Erjavec.

Dodal je, da je MZZ leta 2012 zaprl sedem DKP in prihranili 2,5 milijona evrov, zato je prepričan, da z delovanjem predstavništev, predvsem v delu, ki se nanaša na gospodarsko diplomacijo, pridobimo več koristi kot s prihranki pri zapiranju. Erjavec kljub vsemu podpira idejo, da bi Slovenija odprla konzulat vsaj v Carigradu.

STA


Najbolj brano