Erjavec: Če gre SD v opozicijo, je ni več

Prvak Desusa Karl Erjavec je prepričan, da bo minister za obrambo Janko Veber odstopil na seji državnega zbora ob razpravi za njegovo razrešitev, koalicija pa bo šla naprej. “Kaj pa bodo naredili? Če gredo v opozicijo, te stranke ni več,” je pred današnjo sejo vlade položaj SD ocenil predsednik Desusa.

Karl Erjavec je prepričan, da če gre SD v opozicijo, “te stranke 
ni več”.  Foto: Miha Koron
Karl Erjavec je prepričan, da če gre SD v opozicijo, “te stranke ni več”.  Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > “Ne vem, kaj tako dramatiziramo,” je dejal Karl Erjavec in še ugibal, da bo morda Janko Veber celo pred sejo odstopil in jim olajšal položaj. Prepričan je, da SD v opozicijo ne bo šla, ob čemer je spomnil, da ima SD tudi Ljubico Jelušič, ki je že bila obrambna ministrica in je dober kader. Tako pričakuje normalno delovanje koalicije tudi po seji DZ o razrešitvi Vebra.

Veber naj bi imel slabe sodelavce

Desus ne bo podprl Vebrove razrešitve, ker je bil ministrov namen korekten, a se je zadeve nerodno lotil, je pojasnil Erjavec. “Nima ministrskih izkušenj. Vedno je sedel v DZ, tam kakšne posebne odgovornosti ni. Lahko govoriš, kar hočeš, kot minister pa imaš odgovornost,” je dejal Erjavec. Po njegovem mnenju je Veber imel tudi slabe sodelavce. Profesionalni direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo bi mu moral namreč po Erjavčevih besedah glede analize posledic prodaje Telekoma povedati, da to ne gre.

Še neodločeni glede morebitnega glasovanja o razrešitvi

A se v Desusu še niso odločili, ali bodo njihovi poslanci pri morebitnem glasovanju o Vebrovi razrešitvi vzdržani ali ji bodo nasprotovali. Odločitev bo padla na seji DZ, ko bodo tudi slišali Vebrove argumente. “On ima tudi hude očitke, ko pravi, da vlada ni vsega storila, kar zadeva Telekom,” je spomnil Erjavec.

Se je pa odzval tudi na besede prvaka SD Dejana Židana glede izjav Desusa, ki da se ves čas spreminjajo. “Mi imamo ves čas enako stališče. Židan je tudi bolj novinec na političnem prizorišču, nima teh izkušenj,” je pripomnil Erjavec.

Odhod Markeževe naj ne bi zamajal koalicije

Z odhodom Klavdije Markež, ki je odstopila s funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport, se koalicija po njegovem mnenju ne bo razmajala. Po Erjavčevih besedah ni nikakršna akterka, priporoča pa, da se odpove tudi poslanskemu mandatu, “da ne bomo še naprej imeli težav z njo”. Tudi če se mandatu ne bi odpovedala in je SMC ne bi sprejela več v svoje vrste in bi Markeževa postala nepovezana poslanka, bi po Erjavčevih ocenah vedno glasovala tako kot koalicija.

Cerarju, ki je v primeru Markeževe imel smolo, svetuje, da za novega ministra najde doktorja znanosti, “in to takšnega, da nima plagiata”. Spomnil je, da to ministrstvo pokriva tudi visoko šolstvo.

Odprti za pogovore o rekonstrukciji vlade

Desus je po Erjavčevih besedah odprt tudi za pogovore o rekonstrukciji vlade, če bi to pomenilo, da bo vlada še bolj učinkovita in bi hitreje realizirali koalicijsko pogodbo. A se to po njegovem mnenju ne bo zgodilo.

Na seji vlade ni nobenega od ministrov iz vrst SD, ne kmetijskega ministra Židana, ne Vebra, kakor tudi ne ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ker so na dopustu. “Očitno so utrujeni od teh afer,” je ocenil Erjavec.

STA


Najbolj brano