Erdogana zanimala tudi Luka Koper

“Odnosi so odlični in želimo si, da bi se še izboljšali, predvsem pri gospodarski izmenjavi,” je refren, ki ga najvišji slovenski predstavniki in njihovi gostje ponavljajo ob protokolarnih obiskih v naši državi. Tako je bilo tudi včeraj, ko se je v Sloveniji mudil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, prvi mož države, ki v zadnjem desetletju pridobiva na veljavi v mednarodni skupnosti.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v Ljubljani 
sestal s političnim vrhom.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v Ljubljani sestal s političnim vrhom.  

LJUBLJANA > Erdogan se je včeraj sestal in pogovarjal s slovenskim političnim vodstvom. Že to, da so ga ločeno sprejeli predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik parlamenta Milan Brglez, daje obisku veliko težo. A so bili morda še pomembnejši sestanki ministrov in gospodarstvenikov, saj so Erdogana v Sloveniji spremljali zunanji in gospodarski minister ter močna gospodarska delegacija.

Erdogan se na novinarski konferenci ni mogel izogniti vprašanjem o Islamski državi in vojni v Jemnu. “Turčija ne sodeluje s skrajno skupino Islamska država, ki jo pri nas imenujemo Daeš, saj je to ime žaljivo do islama. Predvsem pa je to teroristična organizacija in ne država, zato sodelujemo v vseh koalicijah proti njej.” Razmere v Jemnu pa je komentiral z naslednjimi besedami: “Gre za napad na ozemeljsko celovitost te države. Vsi vpleteni bi morali zapustiti državo, prebivalci Jemna pa bi morali braniti svojo deželo. Turčija je sicer ponudila logistično in obveščevalno podporo Savdski Arabiji.”

Od Turčije, ki je v zadnjih 15 letih doživela nagel razvoj in je postala pomembna regionalna sila, pa si Slovenija lahko obeta predvsem ekonomske koristi. In to v obeh smereh: tako v prodaji izdelkov naših podjetij na turškem trgu, kakor tudi morebitne investicije turških oligarhov pri nas. Doslej je trgovinska izmenjava znašala milijardo evrov letno.

Slovenija in Turčija sta leta 2011 sklenili sporazum o strateškem partnerstvu, kar med drugim pomeni tudi, da Slovenija iskreno in zavzeto podpira Turčijo na poti v evropske integracije, je ob boku srečanja poudaril predsednik Pahor. Med konkretne načine sodelovanja je možno sodelovanje pri načrtovanem projektu izgradnje hidroelektrarne na reki Morači v Črni gori, Erdogan pa je v pogovoru izrecno tudi omenil Luko Koper. Turški voditelj se je kasneje v pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem ob Luki Koper podrobno zanimal še za načrte posodabljanja slovenske železniške infrastrukture.

Prva dama Turčije, 60-letna Emina Erdogan, ki je v javnosti vedno pokrita z ruto, je skupaj z gostiteljico, Tanjo Pečar, obiskala nekaj znamenitosti. Ob Mestnem muzeju Ljubljana je obiskala tudi Postojnsko jamo, kjer se je med drugim vpisala v zlato knjigo gostov.

Erdogan je med perspektivnimi področji sodelovanja izpostavil energetiko, obnovljive vire energije, gradbeništvo, avtomobilsko in tekstilno industrijo, transport ter turizem. Ob uradnem obisku turškega predsednika sta bila podpisana dva sporazuma, in sicer memorandum o sodelovanju med Spiritom in turško agencijo Ispat, sporazum med slovenskim ministrstvom za infrastrukturo in turškim ministrstvom za energijo in naravne vire o sodelovanju na področju energije.

“Prav Turčija je poleg ZDA in Turčije med tremi prioritetnimi trgi, kamor se bo v novem programu internacionalizacije gospodarskega sodelovanja usmerila Slovenija,” pa je ob poslovnem forumu, ki se ga je udeležilo približno 150 gospodarstvenikov iz obeh držav, poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

DENIS SABADIN


Najbolj brano