Enourna opozorilna stavka zdravnikov predvidoma 22. aprila

Standardi in normativi za zdravnike do konca marca niso bili sprejeti na ravni ministrstva za zdravje, kot je to zahteval zdravniški sindikat Fides. Zato predsednik Fidesa Konrad Kuštrin napoveduje enourno opozorilno stavko. Ta bo predvidoma 22. aprila. O tem bo formalno odločal glavni odbor sindikata 8. aprila.

Enourna opozorilna stavka zdravnikov bo predvidoma 22. 
aprila. Foto: STA
Enourna opozorilna stavka zdravnikov bo predvidoma 22. aprila. Foto: STA

LJUBLJANA > Konrad Kuštrin je opozoril, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v tem času ni niti imenovala niti sklicala delovne skupine, ki naj bi pregledala standarde in normative za zdravnike, ki jih je zdravništvo že pripravilo v modri knjižici, ter jih predlagala ministrstvu v sprejem.

Poudaril je, da so zdravniška zbornica, zdravniško društvo in Sindikat zdravnikov družinske medicine Slovenije - Praktik.um že naslednji dan po sestanku, na katerem so se z ministrico dogovorili za osnovanje te delovne skupine, imenovali svoje predstavnike.

Kuštrin napoveduje, da bo zagotovo prišlo do enourne opozorilne stavke. Preprečilo bi jo lahko le to, da ministrstvo v tem času sprejme standarde in normative za zdravnike.

Ob tem zanika, da so se na sestanku z ministrico v začetku marca dogovorili, da bodo osnutke standardov in normativov pripravili do začetka poletja. “Ne vidimo nobene potrebe, da bi se dokument, ki je razmeroma kratek, razumljiv in jasen, pregledoval en ali dva mesca,” je dejal.

Prav tako ne nameravajo odstopati od že pripravljenih standardov in normativov v modri knjižici. “Modra knjižica je strokovni dokument. Je izhodišče, kar mora zdravnik na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju narediti, da zasluži svojo plačo. Ta dokument omogoča tudi zadosti časa za pregled bolnika. To po eni strani zagotavlja varnost za delo zdravnika, po drugi strani pa boljšo oskrbo bolnika, kar hkrati pomeni tudi manjše napotovanje na sekundarni nivo,” je dejal.

Prav tako modra knjižica predvideva postopek, kako se lahko spremenijo standardi in normativi. To lahko po njegovih besedah stori le stroka in ne politika.

Kuštrin je opozoril, da je ministrica obljubila sestanek skupaj z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem glede spremembe plačnega sistema. Tudi do tega sestanka po njegovih besedah še ni prišlo. Ponedeljkov sestanek med vlado in sindikati javnega sektorja glede prenove plačnega sistema v javnem sektorju pa po njegovem mnenju ne obeta radikalnih sprememb. “Občutek imam, da tu ne mislijo, kaj posebnega narediti. Mi pa bomo neizprosni,” je še napovedal.

STA


Najbolj brano