Enota novega podjetja bo tudi v Postojni

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je včeraj uradno v svoje roke prevzela upravljanje z državnimi gozdovi. Delo, ki ga je 20 let opravljalo 27 koncesionarjev, bodo razdelili več izvajalcem, z razpisi za posamezna dela.

Kmetijski minister Dejan Židan  Foto: Tamino Petelinsek
Kmetijski minister Dejan Židan  Foto: Tamino Petelinsek

KOČEVJE > V.d. direktor SiDG Miha Marenče je povedal, da bo družba imela štiri poslovne enote - Kočevje, Ljubljana, Maribor in Postojna, ki se bodo delile še na 13 operativnih enot. S Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je na novo družbo včeraj prišlo 38 zaposlenih, večinoma gozdarjev. V podjetju bodo najprej poskrbeli za sanitarno sečnjo, za katero jim pošilja odločbe Zavod za gozdove. “Naslednji teden pa bo objavljen tudi razpis za redno sečnjo,” je pojasnil Marenče.

Na novinarski konferenci, kjer so predstavili novo podjetje, je kmetijski minister Dejan Židan povedal, da je državni gozd tudi pomemben javni prostor z ekosistemskimi funkcijami. V nasprotju z zasebnim gozdom mora omogočati javno uporabo. “To je naloga, ki jo mora zagotoviti država, ne glede na smer, v katero se bo razvijalo gozdarstvo,” je še menil Židan.

Vlada je na račun novega podjetja že nakazala 20 milijonov evrov in predvidela njihovo porabo za najem ali nakup poslovnih prostorov, opreme, postavitev vsaj štirih logističnih centrov in skladišč po državi. NR


Najbolj brano