Energetska izkaznica: komu grozi kazen

Kdor po novem letu oglasa za prodajo ali oddajo nepremičnin v najem ne bo opremil s podatkom o njeni energetski učinkovitosti, bo tvegal kazen 250 evrov. Konec februarja bo v veljavo stopila še zahteva, da mora lastnik kupcu ali najemniku pred sklenitvijo pogodbe predložiti energetsko izkaznico nepremičnine. Kazen za sklepanje pogodb brez izkaznic bo 300 evrov.

Zasebni lastniki nepremičnin so do zdaj naročili le približno 500 energetskih izkaznic   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zasebni lastniki nepremičnin so do zdaj naročili le približno 500 energetskih izkaznic  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Sankcije za oglaševanje nepremičnin brez energetskih izkaznic bi morale začeti veljati že v začetku letošnjega leta, a so poslanci vendarle upoštevali opozorila, da nepremičninski trg v Sloveniji na to še ni pripravljen. Določili so prehodno obdobje, ki gre zdaj h koncu.

Pravilnika še ni

Z novim letom bodo morali biti vsi oglasi za prodajo ali oddajo nepremičnin v več kot enoletni najem opremljeni s podatkom o energetski učinkovitosti stavbe. Kazen za tiste, ki bodo oglaševali brez tega podatka, bo 250 evrov, piše v energetskem zakonu. Na ministrstvu za infrastrukturo nam natančnejših pojasnil o tem, kateri oglasi bodo podvrženi nadzoru (mali oglasi v časopisih, oglasi na spletnih straneh nepremičninskih agencij ...), in kdo se mora bati kazni (lastniki nepremičnin, nepremičninske agencije, mediji ...) še niso želeli odgovarjati, saj da pravilnika, ki bo določil vse podrobnosti izvajanja energetskega zakona v delu, ki se nanaša na energetske izkaznice, še niso sprejeli.

Predlog pravilnika je zdaj v javni obravnavi, ki se bo končala 20. novembra. Pričakovati je, da bo pravilnik sprejet v decembru. V predlogu pravilnika piše, da bo treba pri oglaševanju navesti energetski razred stavbe in številčne podatke o porabi energije za njeno delovanje. Teh podatkov ne bo treba navajati pri oglaševanju na transparentih oziroma oglaševanju celotnih sosesk.

Za eno stanovanje ali za ves blok?

Konec februarja se bo izteklo še prehodno obdobje, po katerem bodo morali lastniki nepremičnine kupcu ali najemniku pred sklenitvijo pogodbe predložiti energetsko izkaznico. Če bodo želeli posel formalno skleniti brez tega dokumenta, jih bo doletelo 300 evrov kazni.

Odnose v večstanovanjskih stavbah bi lahko zagrenila možnost, da bi moral blok, v katerem bi stanovanje rad prodal denimo le en lastnik, pridobiti energetsko izkaznico za vsa stanovanja. V izogib sporom o delitvi stroškov za izdelavo energetske izkaznice, ki je večina solastnikov bloka ne bi potrebovala, predlagani pravilnik vendarle vključuje tudi možnost izdelave izkaznice le za posamezno stanovanje.

Energetska izkaznica je dokument, ki naj bi kupcu ali najemniku pomagal pri odločitvi za neko nepremičnino, saj naj bi iz nje izvedel, kolikšne stroške bo imel predvsem z ogrevanjem te nepremičnine. Energetske izkaznice so v skladu z uredbo EU uvedle vse države EU. Izkaznica je tudi v Sloveniji že nekaj let del pravnega reda, kazni za tiste, ki prodajaj ali oddajajo stavbe brez tega dokumenta, pa bodo z veliko zamudo stopile v veljavo šele v začetku prihodnjega leta.

Navala še ni

Energetske izkaznice izdelujejo licencirani izdelovalci. Trenutno jih je približno 250. Več dela kot z izdelavo izkaznic za stanovanjske nepremičnine imajo ta hip z izkaznicami za javne stavbe. Zakon je namreč tudi tem naložil, da morajo pridobiti energetsko izkaznico in jo za zgled državljanom obesiti na vidno mesto.

Pravzaprav je polovica od približno tisoč do zdaj izdanih energetskih izkaznic - za pregled nad njimi bo država vzpostavila poseben register - izdelanih za javne stavbe. Zasebniki so jih do zdaj naročili le kakih 500, čeprav je zasebnih nepremičnin na trgu bistveno več.

Eden od licenciranih izdelovalcev izkaznic Matjaž Filipčič pravi, da se svoje nove obveznost o pridobivanju energetske izkaznice za nepremičnino zaveda le kaka tretjina zasebnih lastnikov. Po izdelavi energetskih izkaznic nekoliko bolj povprašujejo lastniki poslovnih nepremičnin, ki bi radi svoje poslovne prostore prodali ali jih oddali v najem. “Nekateri izdelavo energetske izkaznice jemljejo kot obvezo, večina pa kot dodaten faktor pri oddaji,” pravi in se strinja, da bodo licencirani izdelovalci z navalom strank soočeni takrat, ko bodo začele veljati sankcije. “Če se bo brez tega dokumenta ustavila prodaja nepremičnine pri notarju, bo to najhujši ukrep, ki se lahko zgodi,” pred še resnejšimi zapleti, kot so globe za kršitve pri oglaševanju, svari Filipčič.

Ceno bodo določili dodatni stroški

Vlada je lani z uredbo omejila cene, po katerih smejo licencirani izdelovalci izdelovati izkaznice. Izkaznica za stavbo v velikosti do 220 kvadratnih metrov lahko stane največ 170 evrov, za stavbe z večjo površino pa lahko cena znaša največ 0,89 evra na kvadratni meter. A temu je treba prišteti še potne stroške, ki jih bo imel izdelovalec izkaznice za ogled nepremičnine na terenu, ter stroške za dopolnitev dokumentacije, če ta ni popolna. Popolna dokumentacija je prej izjema kot pravilo, iz izkušenj pravi Filipčič. Realno je torej pričakovati, da se bodo končni stroški za izdelavo izkaznice povzpeli na 250 ali 300 evrov.

JANA KREBELJ


Najbolj brano