Emuni po mnenju poslancev strateškega pomena za Slovenijo

Člani parlamentarnih odborov za izobraževanje in zunanjo politiko ter komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu so se danes na skupni seji strinjali, da sta delovanje Evro-sredozemske univerze (Emuni) v Portorožu in Slovenskega znanstvenega inštituta (ZSI) na Dunaju strateškega pomena za Slovenijo.

Prostori Emunija v Portorožu. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Prostori Emunija v Portorožu. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

LJUBLJANA > Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino, odbor za zunanjo politiko ter komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu so se s problematiko obeh ustanov seznanili na več kot štiri ure trajajoči seji, katere sklic je predlagala SDS.

SZI je v avstrijski prestolnici deloval od leta 2000, od novembra lani pa je v stečaju. Njegovo poslanstvo je bilo pospeševanje čezmejnega znanstvenega sodelovanja univerz in znanstvenih institucij v Sloveniji in Avstriji ter poglobitev sodelovanja z avstrijskimi knjižnicami, arhivi in muzeji. Na Dunaju sicer od leta 2012 deluje še Slovenski kulturni in informacijski center (Skica).

Slovenija je v Emuni v sedmih letih vložila štiri milijone evrov

Emuni s sedežem v Portorožu je bil ustanovljen leta 2008. Država je vanj v sedmih letih vložila okoli štiri milijone evrov, a ker na Emuni dolgo časa ni bil vpisan niti en študent, so proračunska sredstva za univerzo letos zmanjšali na 200.000 evrov.

Ozadje stečaja SZI je poslancem predstavil direktor inštituta Vincenc Rajšp, ki je zaradi stečaja po 14 letih med drugim ostal brez službe in stanovanja. Opisal je zgodovino težav SZI, ki po njegovih besedah izvirajo iz tega, da je bila Knafljeva ustanova leta 1995 spremenjena v zasebno ustanovo. Inštitut je deloval v njenih prostorih in po besedah Rajšpa preplačal najemnino, Knafljeva ustanova pa je proti SZI vložila več tožb.

“Prvi primer, da je šel v Avstriji v stečaj znanstveni institut”

"Gre za prvi primer, da je šel v Avstriji v stečaj znanstveni institut in prvi primer, da je šla v stečaj ustanova kake druge države," je poudaril Rajšp

Državni sekretar Peter Maček je v imenu MIZŠ pojasnil, da je k sklepu o stečaju SZI pripomoglo tudi to, da delovanje inštituta ni bilo vedno najbolj pregledno. Dodal je, da bi morali po oceni ministrstva pripraviti nov projekt, s katerim bi se Slovenija ustrezneje predstavljala v avstrijski prestolnici na področju, znanosti, kulture in gospodarstva.

Državni sekretar Bogdan Benko je v imenu MZZ dejal, da je zapuščina SZI pomembna in jo je treba na nek način valorizirati in ohranjati, a ne nujno v dosedanji obliki, temveč na primeren način v primernem okviru.

"Smo akademska roka Sredozemske unije in delujemo kot njen think tank"

Trenutne razmere v Emuniju pa je poslancem predstavil predsednik univerze Abdelhamid El Zoheiri. Poudaril je, da Emuni ni konvencionalna univerza, temveč je bil ustanovljen kot mreža univerz. "Smo akademska roka Sredozemske unije in delujemo kot njen think tank," je dejal. Po njegovih besedah je na univerzo trenutno vpisanih šest študentov iz sredozemskega prostora.

"Naša misija je tudi v internacionalizaciji slovenskega šolstva in smo tudi orodje slovenske zunanje politike," je dejal. Ob tem je orisal težave z akreditacijo programa univerze, neustreznimi prostori ter zmanjšanjem proračuna v lanskem letu. V razpravi je večkrat poudaril, da univerza z letnim proračunom 200.000 evrov ne more delovati, in omenil, da bodo morda morali ustaviti delovanje v Sloveniji.

"Slovenija je veliko investirala v Emuni, da ga je zagnala, zdaj ko bi lahko začel vračati, imamo pa težave s financiranjem," je poudaril in pojasnil, da ima Emuni zdaj naposled študente, projekte, dejavnosti in priznanje mednarodne skupnosti.

Benko je Emuni označil kot okno Slovenije v svet in enega od pomembnejših dosežkov slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008. Dodal je, da sta ideja in projekt dobra, je pa dejstvo, da Emuni še ni povsem zaživel.

Po dolgi razpravi so člani odborov in komisije sprejeli sklepe, v katerih je zajeto prevladujoče mnenje izraženo na seji.

Tako so pozvali vlado ter ministrstvo za šport, ministrstvo za kulturo, MZZ in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, naj v šestih mesecih predložijo koncept gospodarsko-znanstvene dejavnosti na Dunaju. Vladi pa so predlagali, naj pripravi pisno poročilo o razlogih za stečaj SZI.

MIZŠ so predlagali, naj zagotovi finančna sredstva za delovanje Emunija v okviru sprejetega rebalansa proračuna za 2015. Univerza pa mora do 31. oktobra parlamentarnemu odboru za izobraževanje poročati o svojem delu in finančnem poslovanju za študijsko leto 2014/2015.

STA


Najbolj brano