Eles s Kolektorjem Etro dogovoril nakup transformatorjev, tudi za Divačo

Vodstvo Elesa je danes z na razpisu izbranim podjetjem Kolektor Etra sklenilo pogodbo o nabavi dveh 300 megavatnih energetskih transformatorjev z napetostjo 400/110 kilovoltov. Po vrednosti gre za nakup doslej največje opreme, ki bo izdelana v Sloveniji in bo leta 2017 vgrajena v prenosno elektroenergetsko omrežje Slovenije.

Eden od dveh transformatorjev bo   povečal zanesljivost in 
razpoložljivost transformacije na lokaciji RTP Divača. Foto: Tjaša Gerič
Eden od dveh transformatorjev bo povečal zanesljivost in razpoložljivost transformacije na lokaciji RTP Divača. Foto: Tjaša Gerič

LJUBLJANA > Iz Elesa so sporočili, da bo prvi transformator nadomestil sedanjega v razdelilno transformatorski postaji (RTP) Maribor, drugi pa bo povečal zanesljivost in razpoložljivost transformacije na lokaciji RTP Divača.

Družba Kolektor Etra je začela najzahtevnejše transformatorje izdelovati leta 2011, doslej so jih izdelali šest. Prva dva so dobavili na Slovaško, tretjega v Latvijo, četrti pa je bil leta 2013 vgrajen v RTP Okroglo, ki je v lasti slovenskega sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja. Največji 500 megavatni transformator je podjetje leta 2014 izdelalo za švedskega naročnika.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je ob podpisu pogodbe povedal, da želijo s poslom spodbuditi slovenske proizvajalce, da z domačim znanjem in tehnologijo izdelajo vrhunske tehnološke naprave. “V našem omrežju imamo prav tako še štiri transformatorje, ki so bili obnovljeni v tem podjetju, in skupaj pripomorejo k zanesljivosti delovanja slovenskega prenosnega omrežja,” je dejal Mervar.

Po besedah prokurista in direktorja za komercialno področje v Kolektorju Etri Petra Novaka za njih podpis pogodbe pomeni predvsem zadovoljstvo, da se kakovostna dobava prvega transformatorja za RTP Okroglo izkazuje v zaupanju Elesa in s tem možnosti za vgradnjo še več domače opreme v slovensko elektroenergetsko omrežje.

“Verjamemo, da bomo zaupanje upravičili in nadgradili s pravočasnimi dobavami najbolj kakovostnih transformatorjev, ki bodo z najnižjimi izgubami doslej še pripomogli k učinkoviti transformaciji in prenosu električne energije v Sloveniji,” je dejal Novak, ki v Elesu vidi zelo dobrega poslovnega partnerja, z vstopom na trg 400-kilovoltnih transformatorjev pa so možnosti za sodelovanje še povečali.

Družba Kolektor Etra je lansko leto zaključila z rekordno prodajo v višini več kot 70 milijonov evrov, od tega skoraj 90 odstotkov na tujih trgih. Največ prodajo na skandinavskih trgih, lani pa so največjo rast zabeležili v Veliki Britaniji, kjer je podjetje pridobilo za več kot 20 milijonov novih naročil. Za letos načrtujejo 15-odstotno rast prodaje, saj bodo izdelali več kot 170 energetskih transformatorjev v skupni vrednosti več kot 80 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano