Edina pomembna številka: 57

Poslanke in poslanci so predsednika SMC Mira Cerarja s 57 glasovi za in enajstimi proti potrdili za novega mandatarja. Cerarja so poleg poslancev SMC podprli še poslanci Desusa, SD, ZaAB in poslanca narodnih skupnosti, podporo pa so mu odrekli v SDS, ZL in NSi. V razpravi je bil glavni očitek, da je Cerar preveč akademski in ni navedel niti ene same konkretne številke ali operativnega ukrepa.

Ministrom nove vlade naj bi v državnem zboru ploskali sredi septembra  Foto: Tamino Petelinsek
Ministrom nove vlade naj bi v državnem zboru ploskali sredi septembra  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > V nagovoru poslancem po zaprisegi se je Cerar zahvalil za izkazano zaupanje. Ko bo imenovana celotna vlada, pa si želi dobrega in konstruktivnega sodelovanja. “Upam, da bomo tudi takrat, ko ne bomo soglašali, ohranili in gojili spoštljiv odnos ter premogli dovolj moči in modrosti, da upravičimo zaupanje, ki so nam ga volivci namenili na volitvah,” je svoj nagovor sklenil novoizvoljeni mandatar.

V razpravi so poslanke in poslanci ponavljali argumente, zaradi katerih nameravajo Cerarja podpreti oziroma mu podporo odreči. V razpravi so se največkrat oglasili poslanci SMC. Najbolj izrazito kritični, sicer z diametralno nasprotnih stališč, pa so bili poslanci SDS in ZL.

V SDS Cerarju očitajo pomanjkanje konkretnih predlogov. Po besedah poslanca SDS Branka Grimsa Cerarju volilni rezultat nalaga izjemno veliko odgovornost, tudi zato, ker še vedno ni predstavil konkretnega, na številkah in rokih oprtega programa. Za Združeno levico je program vlade nedosleden in na nekaterih mestih v nesprejemljivem nasprotju s programskimi cilji ZL, je dejala Violeta Tomić. Cerarja je opozorila, da bo ZL “vedno opomnik, kadar bo vlada skrenila z zastavljenih ciljev, ki so v prvi vrsti skrb za državljane”.

Na nekatere kritike iz razprave se je pred glasovanjem odzval tudi Cerar. Glede očitkov, da ni predstavil konkretnih ukrepov oziroma nobenih številk, je dejal, da je predstavil programske zasnove delovanja prihodnje vlade. Številke bodo tako po njegovih besedah predstavljene ob pravem času na pravi način. Zavrnil je tudi očitke, da SMC nima programa, saj so ga predstavili že ob začetku kampanje. Po njegovih besedah tudi ne drži, da so stranka anonimnih ljudi, saj so mnogi prepoznavni v svojih okoljih. Mandatar mora zdaj v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Če bo le mogoče, bo imena predstavil že pred iztekom roka.VH, STA


Najbolj brano