ESS v okrnjeni zasedbi razpravlja o predvidenih proračunskih ukrepih

Ekonomsko-socialni svet nadaljuje sejo o predlogu rebalansa proračuna za letos in predlaganih proračunskih ukrepih za leti 2014 in 2015. Po predstavitvi dokumentov, ki jo je pretekli teden izpeljal finančni minister Dušan Mramor, je danes ob okrnjeni zasedbi stekla razprava. Sindikati so spet opozorili pred varčevanjem, delodajalci pa pred davki.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  Branko Meh, sekretarka pri ESS Natalija Berlec in minister za finance Dušan Mramor (z leve)
 Foto: STA
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, sekretarka pri ESS Natalija Berlec in minister za finance Dušan Mramor (z leve)  Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je ob konfliktu zaradi predvidenega posega v maso plač za javne uslužbence pred sejo v Ljubljani poudaril tudi vprašanje, ali je res treba posegati tudi v univerze in znanost. To so namreč po njegovih besedah storili z rebalansom proračuna za letošnje leto. “Ne vemo, kako se bo ta stvar končala,” je dejal.

Posedi: Ključ je zaposlovanje

Javne finance so po njegovih besedah sicer res pomembne, “a če bomo delali samo na javnih financah, ne bomo prišli nikamor,” je prepričan.

“Potrebujemo gospodarsko politiko, ki je zdaj ni, ki bo omogočila odpiranje novih delovnih mest,” je poudaril. “Pravi ukrepi danes bi bili, da bi država izdatno zaposlovala in izdatno subvencionirala zaposlovanje predvsem mladih v podjetjih. Ljudi je treba zaposliti,” je opozoril.

Meh: Novo zvišanje davkov in prispevkov bi bilo pogubno za gospodarstvo

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh se je pred sejo zavzel za dogovor socialnih partnerjev, ki bo v prid gospodarstvu. “Če bomo stali vsak na svojem bregu in ne bomo pristopili eden k drugemu, če se ne bomo pogovorili, ne bomo šli po pravi poti,” je prepričan.

V OZS po njegovih besedah podpirajo predlagane ukrepe, ki so v prid gospodarstvu, predvsem pa pozdravljajo napoved, da ne bo novih zvišanj davkov in prispevkov, saj da bi bilo to pogubno za gospodarstvo. Ne glede na to so pogojno tudi za dvig stopnje davka na finančne storitve in davka na zavarovalne posle, ki je predviden zaradi izpada ob prenehanju davka na bilančno vsoto bank.

Precej manj so navdušeni nad predvideno uvedbo trošarin na sladkor in dodatke v pijačah.

“To pomeni obremenitev te industrije,” je opozoril Meh in dodal, da so nekatera podjetja, ki proizvajajo sladke pijače, že napovedala, da se bodo izselila.

Vlada bi v javnem sektorju maso za plače znižala za tri odstotke

Vlada je za leto 2014 predvidela predvsem tehnične, za leto 2015 pa strukturne spremembe. V prihodnjem letu na prihodkovni strani načrtuje štiri pomembnejše davčne ukrepe, na odhodkovni strani pa bo ključni ukrep na področju racionalizacije in centralizacije javnega naročanja. Cilj je tudi ohraniti omejevalne ukrepe pri stroških dela v javnem sektorju in jih še nadgraditi, da bi se masa za plače znižala za tri odstotke.

Prav zaradi slednjega so se sindikati javnega sektorja že postavili na okope in zagrozili s sindikalnimi akcijami. Delodajalci tovrstno zategovanje pasu (večinoma) podpirajo.

STA