ESS podprl osnutek zakona o delu tujcev

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes soglasno podprl osnutek zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki tujcem prinaša enotno dovoljenje za prebivanje in delo ter enotno vstopno točko, hkrati pa tudi večjo zaščito.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes soglasno podprl osnutek zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki tujcem prinaša enotno dovoljenje za prebivanje in delo ter enotno vstopno točko, hkrati pa tudi večjo zaščito. Foto: STA
Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes soglasno podprl osnutek zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki tujcem prinaša enotno dovoljenje za prebivanje in delo ter enotno vstopno točko, hkrati pa tudi večjo zaščito. Foto: STA

LJUBLJANA > Socialni partnerji so ob tem oblikovali posebno delovno skupino za spremljanje izvajanja tega zakona.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci po koncu seje ESS v Ljubljani izrazila zadovoljstvo nad enotno podporo osnutku, ki prilagaja področje dela tujcev določbam zakona o tujcih oz. usklajuje slovenski pravni red z evropskim.

Kot je izpostavila, osnutek prinaša pomembne administrativne razbremenitve za delodajalce in delavce, hkrati pa tudi večjo varnost za tujce, ki nastopajo na slovenskem trgu dela.

Osrednji novosti sta enotno dovoljenje za prebivanje in delo ter enotna vstopna točka. Postopek za pridobitev dovoljenja bo po novem en sam, “tako da bo vse skupaj mnogo krajše”, posameznik pa bo moral obiskati tudi samo eno institucijo.

Vstopna točka: upravne enote

Vstopna točka bodo upravne enote, kjer bo delodajalec oziroma zainteresirani dobil vlogo. Upravne enote bodo nato Zavod RS za zaposlovanje pozvale, da se opredeli glede izpolnjevanja pogojev. To se bo moralo zgoditi v 15 dneh, je nanizala ministrica.

Osnutek zakona po njenih besedah uvaja tudi lažji nadzor in varovalke, povezane z zastopniki. Tujec bo tako lahko zaposlen le še za poln delovni čas, prav tako ga ne bo več mogoče izpisati iz zdravstvenega zavarovanja. Prav tu je doslej prihajalo do številnih zlorab.

Kopač Mrakova je posebej omenila tudi sezonsko delo, ki je najbolj skrbelo delodajalce. Kot je povedala, bo za to delo tudi po novem ločena vloga, saj zanj ni potrebno dovoljenje za prebivanje. Vprašanje dovoljenja za opravljanje sezonskega dela bo tako reševal samo zavod za zaposlovanje.

Med predvidenimi pomembnejšimi spremembami so še višje globe za kršitelje.

“Zavedamo se, da je treba vzpostaviti fleksibilen sistem,” je povedala ministrica. Delodajalci ne smejo več predolgo čakati na odgovor o odobritvi oz. zavrnitvi dovoljenja za delo tujcev, je poudarila. “Ti postopki morajo biti kratki, čim bolj enostavni,” je dodala.

Po drugi strani pa je po njenih besedah zelo pomembna sama implementacija zakona, “ker je v ospredju zaščita tujcev na našem trgu dela”. “Tu moramo biti bolj učinkoviti, kot smo bili do zdaj,” je prepričana.

Varna prožnost

Osnutek zakona bi lahko opredelili kot primer varne prožnosti, je ministrico dopolnil izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič: “Na eni strani zagotavlja določeno prožnost delodajalcev pri administrativnih postopkih, na drugi pa tudi varnost delavcev migrantov.”

Prav iz teh razlogov so socialni partnerji danes ustanovili posebno delovno skupino za spremljanje implementacije zakona v praksi.

Glede na to, da se obeta čisto nov sistem izdajanja enotnega dovoljenja za tujce, so se socialni partnerji, tako Lukič, zavzeli za čim prejšnji začetek dela te skupine. “Pomembno je, da se morebitne dileme, vprašanja, zapleti rešujejo sproti, ne pa kopičijo,” je opozoril.

Zadovoljni so tudi na delodajalski strani. Izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Tatjana Čerin je dejala, da nimajo nobenih pripomb.

Tudi sama je ocenila, da osnutek prinaša “nekaj zelo pomembnih izboljšav v smislu zmanjševanja administrativnih ovir in težav, zlasti časovnih, ki so tako za posameznika kot za delodajalca obremenitev”.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da se je rešilo tudi dileme glede sezonskega dela, tako da je le-to zdaj urejeno, kot so želeli.

Zakon naj bi bil sicer v veljavi že 1. septembra letos.

Naslednja seja ESS bo 6. marca.

STA


Najbolj brano