Dvanajsta slovenska vlada bi lahko prisegla sredi septembra

Predsednik republike Borut Pahor bo predlog kandidata za mandatarja posredoval DZ v torek, če bodo poslanke in poslanci predsednika SMC Mira Cerarja tudi potrdili, bi lahko 12. slovensko vlado dobili sredi septembra. Bo pa moral prihodnji mandatar predlagati kandidate, ki bodo sprejemljivi za parlamentarna delovna telesa.

Predsednik Borut Pahor bo Mira Cerarja predlagal za mandatarja Foto: STA
Predsednik Borut Pahor bo Mira Cerarja predlagal za mandatarja Foto: STA

LJUBLJANA > Postopek sestavljanja nove vlade ter obveznosti mandatarja za sestavo vlade in DZ predpisujeta zakon o vladi in poslovnik DZ. Po poslovniku predsednik republike državnemu zboru kandidata za mandatarja predlaga v 30 dneh po konstituiranju DZ.

SMC bo v prihodnjih dneh nadaljevala koalicijska pogajanja, do konca tedna je pričakovati tudi končno odločitev o tem, katere stranke bodo v vladi. Koalicijski sporazum naj bi parafirale pred odločanjem DZ o kandidatu za mandatarja Miru Cerarju, ki pa ga ni pričakovati v prihajajočem tednu. Predsednik države Borut Pahor ga bo DZ predlagal v torek. V pogajanjih za vstop v Cerarjevo vlado so, ko se je zaradi zavrnitve ključnih programskih točk umaknila NSi, poleg SMC ostale SD, DeSUS in tudi ZaAB. Te bi skupaj v DZ lahko tvorile trdno koalicijo, s 56 poslanskimi glasovi.

Državni zbor je poslanske mandate potrdil 1. avgusta, vendar pa so v uradu predsednika republike že napovedali, da bo Pahor kandidata za mandatarja predlagal v torek, torej še pred iztekom roka.

Po poslovniku lahko poslanci o kandidatu glasujejo najmanj 48 ur in največ sedem dni po vložitvi predloga kandidature. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust.

Po izvolitvi mora predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov. Če bodo torej poslanci o mandatarju odločali 25. avgusta in bo Cerar prejel pričakovano podporo, bo imel za predlaganje ministrov čas do 9. septembra, le izjemoma dlje. Kandidatura vsakega ministra na listi mora biti posebej obrazložena, v nasprotnem primeru predsednik DZ pozove predsednika vlade, naj pomanjkljivosti do seje DZ odpravi.

Če pomanjkljivosti do seje DZ, na kateri se imenujejo ministri, niso odpravljene, se glasuje samo o imenovanju tistih kandidatov, katerih kandidature so predložene v skladu s poslovnikom. Po zakonu o vladi pa vlada funkcijo nastopi, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se mednje ne všteva minister brez resorja.

Preostale ministre mora predsednik vlade predlagati najpozneje v desetih dneh po nastopu funkcije vlade, lahko pa DZ tudi obvesti, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. Če DZ tudi v treh mesecih po nastopu funkcije vlade ne imenuje še neimenovanih ministrov, DZ ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik delovnega telesa takoj, najkasneje pa v 48 urah po predstavitvi pošlje predsedniku DZ in predsedniku vlade mnenje delovnega telesa.

Če bo torej Cerarju do na primer 9. septembra uspelo uskladiti interese koalicijskih partnerjev in sestaviti vladno ekipo, se bodo kandidati za ministre v dneh za tem predstavili parlamentarnim delovnim telesom. Če bodo kandidati zanje sprejemljivi, bo končna kadrovska sestava vlade znana še pred sredino prihodnjega meseca.

Predsednik vlade lahko predlog kandidature za ministra v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa DZ še umakne. V takšnem primeru lahko hkrati predloži novo kandidaturo, predstavitev na novo predloženih kandidatov pa se opravi najkasneje v treh dneh po vložitvi novega predloga.

Obdobja, ki naj bi minilo od potrditve kandidatov na delovnih telesih pa do glasovanja o listi kandidatov na plenarni seji DZ, poslovnik natančno ne določa. So pa v DZ za STA pojasnili, da je to obdobje v praksi zelo kratko - največ nekaj dni. V zadnjih dveh primerih potrjevanja ministrske ekipe je tako DZ o listi glasoval že dan po tistem, ko so bili na parlamentarnih delovnih telesih zaslišani zadnji ministri. Poslanke in poslanci sicer glasujejo o listi kandidatov kot celoti.

Do nove vlade bi tako Slovenija, če bi sodelujoči svoje obveznosti opravili že pred iztekom posameznih rokov, lahko prišla že v začetku prihodnjega meseca. Bolj verjetno pa bo ministrska ekipa in s tem 12. slovenska vlada potrjena v dneh okoli 15. septembra.

STA


Najbolj brano