Dvakrat raje nas imate

Dobro leto dni je naokrog, odkar je zaživela naša prenovljena spletna stran primorske.si. V tem času se je število bralcev spletnih Primorskih novic ne le občutno povečalo, temveč kar podvojilo. Na spletu so Primorske novice po raziskavi MOSS, v kateri sodeluje 74 spletnih portalov, že dlje časa najbolj bran medij na Primorskem in najbolj bran regionalni medij v Sloveniji.

Poletni meseci, ki v medijskem svetu slovijo po pregovorni 
novičarski suši, so spletnim Primorskim novicam letos prinesli občuten dvig branosti. Foto: Igor Tavčar
Poletni meseci, ki v medijskem svetu slovijo po pregovorni novičarski suši, so spletnim Primorskim novicam letos prinesli občuten dvig branosti. Foto: Igor Tavčar

PRIMORSKA > Lanskoletna prenova spletne strani primorske.si je prinesla lepšo in sodobnejšo grafično podobo, boljšo preglednost objav, številne tehnične izboljšave in - najpomembneje - prilagodljivost spletne strani različnim mobilnim napravam, preko katerih vse več ljudi dostopa do informacij.

Junija lani, ko smo lansirali prenovljeno spletno stran, je ta po podatkih raziskave MOSS (to je najbolj uveljavljena meritev obiskanosti spletnih strani v Sloveniji, ki edina omogoča primerjavo med portali, podatki o tem pa so javno dostopni) beležila doseg 58.235 obiskov. Toliko različnih uporabnikov je v mesecu dni vsaj enkrat obiskalo portal. V letošnjem juliju smo pridelali dvakrat večji obisk, k branju naše spletne vsebine smo namreč pritegnili 112.293 posamičnih uporabnikov, ki so namnožili kar 1,840.756 ogledov strani.

Po izračunih spletne analitike PIWIK so podatki o obiskanosti portala primorske.si še spodbudnejši kot po meritvah MOSS. V juliju je PIWIK tako registriral 204.661 posamičnih obiskovalcev in 1,831.971 ogledov strani.

Kisle kumarice? Kaj je to?

To je 13 odstotkov več kot mesec prej, kar pomeni, da Primorske novice tudi v poletnem obdobju, ki mu v svetu medijev pregovorno vladajo “kisle kumarice”, uspešno zadovoljujejo potrebe bralcev. Na lestvici MOSS primorske.si trenutno dosegajo 26. mesto (od 74) in so po številu bralcev tesno za petami spletnim stranem Večera, Dnevnika in Financ.

Naše bralce še vedno v največji meri pritegnejo novice iz kronike, sledijo pa lokalne vsebine iz vse Primorske. Ob novičarskih prispevkih je našim bralcem na voljo tudi vse širši nabor mnenjskih tekstov. Poleg vsakodnevnega komentarja lahko na časopisnih in spletnih straneh prebirajo zapise kar 12 kolumnistk in kolumnistov.

Kmalu zagon lastne aplikacije

Kljub navdušujočim podatkom o branosti niti v prihodnje ne nameravamo spati na lovorikah. “Bralne navade so se v zadnjih nekaj letih zelo spremenile. Na Primorskih novicah sledimo svetovnim trendom, saj bomo lahko sveže novice kmalu brali na pametnih urah. S prenovljeno spletno stranjo dosegamo dobre rezultate, vendar se tukaj razvoj ne ustavi,” poudarja direktor Primorskih novic Rok Hladnik. “Vsebinske novosti uvajamo tako v tiskani kot spletni izdaji, kjer jih nadgradimo še s pomočjo sodobnih tehnologij prikazovanja novic in multimedijskih vsebin. V pozni jeseni načrtujemo zagon lastne aplikacije, ki bo bralcem omogočala branje novic posebej prilagojenih za pametne naprave. Tako bomo Primorske novice z našimi bralci povsod in vsak trenutek,” dodaja.

ILONA DOLENC


Najbolj brano