Dva tipa gripe, hkrati še pljučnica

Gripa, ki se že mesec dni širi po Sloveniji in po Primorski, še ni dosegla vrhunca, napovedujejo ga čez dva ali tri tedne. Razsajata dva seva gripe virusa A, vse več pa je tudi zapletov v obliki pljučnice. Obolevajo malčki, šolarji, aktivno prebivalstvo in ostareli. V Istri je že dodobra zdesetkala šolarje, zaposlene in starostnike, zaradi zapletov vse več bolnikov konča v bolnišnici.

Nasvet zdravnikov: nikar ne hodite naokrog in k pouku, če ste bolni in imate visoko telesno temperaturo.
Nasvet zdravnikov: nikar ne hodite naokrog in k pouku, če ste bolni in imate visoko telesno temperaturo.  

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Podatki o obolevnosti za gripo zaradi načina zbiranja zamujajo za teden dni, vendar v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da obolevnost ni višja kot prejšnja leta. Priznavajo pa, da je letos več zapletov, zlasti pljučnice.

Več vrst virusov

Maja Sočan iz NIJZ pravi, da je vse več obolelih, ki so jih zaradi zapletov morali namestiti v bolnišnice, nekatere tudi na intenzivne oddelke.

Letos razsaja veliko virusov - respiratorni sinicijski, dva seva gripe virusa A (AH1N1 in AH3N2), hkrati še virusi mikoplazemskih pljučnic. “Ti se kot izbruhi ciklično pojavljajo na štiri do sedem let, tak izbruh je spet letos. Ker je v ozračju več vrst virusov, od prehladnih do gripe in virusne pljučnice, mnogi pa ne ostanejo doma, so tudi zato pogostejši zapleti in je prenos med ljudmi večji,” opozarja Sočanova.

Virus je mutiral

Boris Kopilović iz koprske enote NIJZ pravi, da je pri nas, tudi na Primorskem, decembra najprej začel pohod virus gripe AH1N1, nedavno se mu je pridružil še tip virusa AH3N2, ki ga vsebuje cepivo, a se je izkazalo, da je letos nekoliko manj zanesljivo.

Marko Vudrag iz novogoriške enote NIJZ dodaja, da je cepivo še vedno dobra zaščita, saj vsebuje zaščito zoper oba tipa virusov gripe. “Doslej še niso uspeli ugotoviti, kje in koliko je tip virusa AH3N2 mutiral, prav ta mutacija botruje slabši zaščiti v cepivu. Vsekakor pa ima cepljeni, četudi zboli, blažjo obliko gripe kot necepljeni.”

Vse več zapletov

Na severnem Primorskem je obolevnost za gripo nekoliko manjša kot na južnem. Zato je sprejemov v izolsko bolnišnico zaradi zapletov več kot v šempetrski.

V izolski bolnišnici je na pediatričnem oddelku precej otrok z resnimi težavami zaradi broniolitisa. Na internem oddelku je hospitaliziranih več odraslih, pri katerih je gripa zakrivila pljučnico. Že decembra so v intenzivni enoti zdravili dva ostarela bolnika z resnimi zapleti, eden je umrl. Tudi zdaj je na intenzivnem oddelku bolnik z resnimi zapleti zaradi gripe.

Na Osnovni šoli Koper, ki jo obiskuje približno 860 učencev, jih je, denimo, včeraj zaradi bolezni ostalo doma kar 158. Največ je viroz, nekaj jih je v posteljo položila gripa, pogosta so tudi druga obolenja dihal. “Več bolnih je v nižjih oddelkih, ponekod manjka tudi po več kot deset, celo dvanajst učencev,” pravi ravnatelj Anton Baloh. Zato so v tem obdobju šolski program prilagodili tako, da bodo pomembne vsebine in cilji počakali prisotnost večine otrok. Zbolelo je tudi približno 15 učiteljev, kar vodstvu šole že povzroča “kadrovske” glavobole, saj to pomeni desetino vseh učiteljev. V Osnovni šoli Frana Erjavca v Novi Gorici je v sredo izostalo od pouka kar 62 otrok od skupno 579, torej deset odstotkov šolarjev. Približno toliko jih je manjkalo vse dni v tednu. Kot pravi ravnatelj Simon Kragelj, je največ dihalnih obolenj, od pljučnic in prehladov do raznih viroz.

Ostanite doma

Tudi v zdravstvenih domovih v Istri se bolniki v ambulantah družinskih zdravnikov in pediatrov kar vrstijo. Med malčki in šolarji naraščajo obolenja za gripo in pljučnico, v ambulantah za odrasle pa obolelih z virozami, gripo, akutnimi obolenji dihal, vmes so tudi oboleli za pljučnico.

Zato zdravniki priporočajo vsem, ki se slabo počutijo, imajo več dni zelo visoko telesno temperaturo, glavobol, nahod, kašelj, bolečine v mišicah in sklepih, naj ostanejo doma, pijejo veliko tekočine in v primeru, ko se stanje samo še slabša, obiščejo zdravnika. Obolelim odločno odsvetujejo, da bi hodili naokrog. Enako velja za obolele otroke in mladostnike.

JASNA ARKO


Najbolj brano