Državni zbor uzakonil institut odpoklica župana

Državni zbor je na današnji seji s 45 glasovi za in 19 proti sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom. V razpravi so noveli, ki je v javnosti naletela na močan odziv, izrekli podporo poslanci SMC, Desus in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Novela določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najkasneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volilcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po noveli odvisno od števila prebivalcev v občini tako, da odstotek volilcev, ki naj zahtevo podprejo, pada od 30 odstotkov v občini z do 5000 prebivalci do deset odstotkov volilcev v občini z več kot 100.000 prebivalci.

Odločitev volilcev za odpoklic župana pa je sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volilcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volilcev, ki so glasovali.

Novela zakona o lokalni samoupravi je bila del volilnega svežnja šestih zakonov, ki so ga predlagale SMC, Desus, SD in takratna ZaAB. Z njim bi iz politike tako na državni kot lokalni ravni izločili funkcionarje, ki bi bili pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta.

V svežnju so bile tudi novele zakonov o volitvah v DZ, o državnem svetu, o volitvah predsednika republike, o vladi in o lokalnih volitvah, ki pa na odboru DZ za notranje zadeve konec novembra niso zbrale potrebne dvotretjinske večine in so zato končale zakonodajno pot. Z odločitvijo odbora se je danes seznanil DZ.

Na parlamentarnem odboru je tako preživela le novela zakona o lokalni samoupravi, za sprejete katere je zadostovala že navadna večina.

Sicer so uzakonitvi instituta odpoklica župana na seji odbora nasprotovali v Skupnosti občin Slovenije in v državnem svetu. Noveli nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni SLS, ki ima veliko število županov. Napovedali so, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo, če bo novela sprejeta.

STA


Najbolj brano