Državni zbor predvidoma že maja o razrešitvi Brgleza

DZ bo predvidoma že na majskem zasedanju, ki se bo začelo 16. maja, odločal o predlogu SDS za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza. Po skrajšanem postopku bodo poslanci odločali o novi spremembi medijskega zakona ter o predlogu novele zakona o Kobilarni Lipica, se je danes strinjal kolegij predsednika DZ.

Državni zbor bo predvidoma že na majskem zasedanju 
odločal o predlogu  za razrešitev predsednika državnega 
zbora Milana Brgleza. Foto: Tamino Petelinšek
Državni zbor bo predvidoma že na majskem zasedanju odločal o predlogu za razrešitev predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > Predlog za razrešitev Milana Brgleza je poslanska skupina SDS v postopek vložila po njegovi odločitvi, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov pod zahtevami Sindikata delavcev migrantov Slovenije za razpis referendumov o šestih zakonih. V SDS so prepričani, da za to odločitev nima pravne podlage.

Brglezova poteza je sprožila burne odzive in dileme, a je pričakovati, da bo - vsaj za zdaj - ostal na funkciji. V največji vladni stranki stojijo za njim, tudi v Desusu in SD ga bodo v tej fazi podprli. A manjši koalicijski stranki, še zlasti SD, opozarjata, da bo Brglez v velikih težavah, če ustavno sodišče ne bo presodilo v njegov prid. DZ o funkciji predsednika odloča z večino glasov vseh poslancev.

Kandidature Peršaka za ministra še ni v DZ

Že na majski seji je med mandatno-volilnimi zadevami pričakovati tudi odločanje o kandidatu za novega kulturnega ministra. Desus za ta položaj predlaga Toneta Peršaka, a premier Miro Cerar kandidature še ni posredoval v DZ.

Popravljali bodo medijski zakon

Na dnevnem redu majske seje je poleg vprašanj poslancev vladni ekipi še obravnava vrste zakonov. Poslanci bodo predvidoma popravili novelo zakona o medijih, ki je v veljavo stopila aprila. Po predlogu sprememb bodo morale nacionalne radijske postaje zavrteti 40 odstotkov, zasebne radijske postaje 20, radijske postaje posebnega pomena pa 25 odstotkov slovenske glasbe v določenem časovnem terminu.

Kobilarna Lipica in Lipica Turizem spet skupaj

Med vidnejšimi predlogi na seji je tudi novela zakona o Kobilarni Lipica, s katero SMC in Desus predlagata, naj se javni zavod Kobilarna Lipica in družba Lipica Turizem, ki v Lipici izvaja tržno-turistično dejavnost, znova združita v enovito podjetje. Nad predlogom ni navdušena SD.

Nič več obveznega pripravništva za diplomante socialnega dela

Poslanci bodo odločali še o vladni noveli zakona o Jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu, s katero bi s 1. januarjem 2017 temu skladu pripojili Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije. Na dnevnem redu bo še predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki ukinja obvezno pripravništvo za diplomante socialnega dela.

O zaostritvi kazni za mučenje živali

DZ bo opravil tudi drugo branje predloga novele kazenskega zakonika, ki predvideva zaostritev kazni za mučenje živali. Predlog so pripravili v ZL, podpise zanj pa prispevali tudi vladni poslanci in nepovezani poslanci, odbor za pravosodje pa je na predlog vlade predlagane zaostritve kazni precej omilil.

Nekateri predlogi bodo končali zakonodajno pot

Bodo pa poslanci predvidoma končali zakonodajno pot nekaterih predlogov zakonov, ki na parlamentarnih delovnih telesih niso prejeli podpore. Med drugim predlog novele zakona o DDV, s katero je ZL želela ženske higienske izdelke uvrstiti med izdelke, za katere se plačuje znižana stopnja DDV.

Predvidoma se bo končala pot predloga novel zakonov o bančništvu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katerima je želela poslanska skupina nepovezanih poslancev določiti, da bi kandidati za nadzornike vseh bank potrebovali predhodno dovoljenje regulatorja.

Na dnevnem redu seje je še predlog priporočil SDS v zvezi z migrantsko krizo, ki pa jih je večina na pristojnem odboru zavrnila.

Kopica novel zakonov v prvem branju

DZ bo opravil prvo obravnavo o nekaj predlogih zakonov, tudi o noveli zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, s katero vlada želi izboljšati sistemske rešitve. Večinoma na predlog opozicije bodo opravili prvo branje novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, novele o davčnem potrjevanju računov, novele zakona o Slovenskem državnem holdingu, novele zakona o pravilih cestnega prometa ter novele zakona o javnem naročanju.

Na dnevnem redu je še prva obravnava predloga zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic, predloga spremembe zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter spremembe zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka.

O vinu in odvetništvu po skrajšanem postopku

Kolegij predsednika DZ je danes potrdil tudi sprejem dveh zakonov po skrajšanem postopku. Tako bodo predvidoma obravnavali novelo zakona o vinu, s katero želi SDS omogočiti točenje neustekleničenega vina v lokalih, ter na predlog NSi novelo zakona o odvetništvu. Z njo želi NSi vpisnino v imenik odvetnikov omejiti na znesek povprečne bruto plače.

Junija na programu tudi razrešitev predsednika KPK

Kolegij je določil okvirni terminski program DZ za junij, na katerem je tudi predlog sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca. Predlog sta vložili poslanski skupini NSi in nepovezanih poslancev, ki Štefanecu očitata kršenje ustave in zakonov.

Vnovič pa na sejo ni uvrščen predlog sklepa ZL o priznanju Palestine. Tokrat je v tem prizadevanju ZL podprla še NSi.

STA


Najbolj brano