Državni sekretar Vesenjak odstopil

Novoimenovani državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Peter Vesenjak je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku v ponedeljek ponudil odstop, ta pa ga je sprejel.

Novoimenovani državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Peter Vesenjak (na fotografiji)  je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku ponudil odstop, ta pa ga je že sprejel. Foto: Facebook/Peter Vesenjak
Novoimenovani državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Peter Vesenjak (na fotografiji) je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku ponudil odstop, ta pa ga je že sprejel. Foto: Facebook/Peter Vesenjak

LJUBLJANA > Peter Vesenjak se je za odstop odločil po, kot je dejal, silovitih medijskih očitkih glede dolžniških težav svojih podjetij in morebitnega konflikta interesov.

“V ponedeljek zvečer me je Vesenjak obvestil, da mi ponuja odstop z mesta državnega sekretarja. Ocenil je, da zaradi kompleksnosti poslovanja njegove družbe Hosting lahko nastane problem nasprotja interesov v povezavi z delom na ministrstvu,” je v izjavi medijem pojasnil Zdravko Počivalšek, potem ko so mediji danes pisali o dolžniških težavah Vesenjakovih podjetij.

Vesenjakovo podjetje Hosting za svetovanje in tehnični inženiring pri razvoju turističnih projektov je namreč pristalo na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) z več kot petmilijonskim dolgom, njegovo hčerinsko podjetje Hosting svetovanje pa je šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani.

Vesenjak, ki ga je vlada na mesto sekretarja imenovala prejšnji teden, je dejal, da se je za odstop odločil zaradi "dokaj silovitih medijskih objav in očitkov" o potencialnem nasprotju interesov. Počivalšek je bil, kot je dejal danes, s prenosom dela terjatev Vesenjakove družbe na DUTB seznanjen, čeprav ne v takem obsegu.

“Sem pa v vsakem primeru to zadevo poznal, tudi to, da terjatve servisira,” je pojasnil Počivalšek. Dodal je, da pred imenovanjem Vesenjaka na vladi glede tega ni bilo nobenih pomislekov o morebitnem konfliktu interesov, sam pa jih še vedno nima. “Žal mi je, da ne bom sodeloval z njim, ker je po mojem mnenju največji poznavalec turizma v Sloveniji,” je dejal Počivalšek. Verjame tudi, da mu bo Vesenjak manjkal pri uresničevanju načrtov pri razvoju turizma.

“Verjamem v etične standarde pri ločevanju med javnim in zasebnim” je dejal Vesenjak. Podatki o stanju njegovih podjetij so javno objavljeni, zato je zatrdil, da tega ni imel namen skrivati pred mediji in javnostjo. Pojasnil je, da so se dolgovi začeli poplačevati, zato je ocenil, da je reševanje težav, ki jih je imel v preteklih petih letih, prišlo do stopnje, ko to ne bo več problem.

Na vprašanje, ali že ve, kdo bo novi sekretar, je minister dejal, da tega še ne ve. “Zelo mi je žal, da načrtov, ki jih imam na področju turizma, ne bom mogel uresničiti z Vesenjakom. Potrudil se bom, da bom našel novo odgovorno osebo za to,” je dodal.

STA


Najbolj brano