Državni proračun novembra s skoraj 76 milijoni evrov primanjkljaja

Državni proračun je novembra zabeležil 75,9 milijona evrov primanjkljaja. S tem se je skupni primanjkljaj v letošnjem letu povzpel na nekaj manj kot 1,17 milijarde evrov in tako praktično že dosegel s proračunskim rebalansom predvideno številko. Davčni prihodki so bili višji od pričakovanj, napovedi je preseglo tudi črpanje denarja EU.

Državni proračun je novembra zabeležil 75,9 milijona evrov primanjkljaja. Skupni primanjkljaj se je v letošnjem letu povzpel na nekaj manj kot 1,17 milijarde evrov.  Foto: Daniel Novakovic
Državni proračun je novembra zabeležil 75,9 milijona evrov primanjkljaja. Skupni primanjkljaj se je v letošnjem letu povzpel na nekaj manj kot 1,17 milijarde evrov.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Z rebalansom letošnjega proračuna, ki ga je DZ sprejel sredi novembra, se je primanjkljaj z nekaj nad milijardo evrov zvišal na 1,2 milijarde evrov. Ta številka je bila tako praktično dosežena že novembra, tako da je manevrski prostor v decembru majhen.

Proračunski prihodki novembra 725,2 milijona evrov

Proračunski prihodki so novembra skupaj znašali 725,2 milijona evrov in bili nekoliko nižji kot v prejšnjih dveh mesecih. V primerjavi z enakim mesecem lani so bili višji za okoli 103,5 milijona evrov oziroma za približno 17 odstotkov.

Na finančnem ministrstvu so ob objavi novembrske proračunske realizacije zapisali, da so bili prilivi od davčnih prihodkov s skoraj 556,2 milijona evrov od napovedi Finančne uprave višji za 37 milijonov evrov. V primerjavi z lanskim novembrom so bili višji za 35,4 milijona evrov oziroma malo manj kot sedem odstotkov

Znotraj davčnih prihodkov je realizacija prihodkov od davka na dodano vrednost (DDV) znašala malo manj kot 294 milijonov evrov in bila za 7,4 milijona evrov nad tisto iz novembra lani. Prihodki od trošarin so bili v medletni primerjavi višji za 7,5 milijona evrov oziroma skoraj desetino ter dosegli 84,6 milijona evrov.

V 11 mesecih so proračunski prihodki skupaj dosegli 7,57 milijarde evrov in bili za okoli 767 milijonov evrov oziroma nekaj nad 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Samo davčni prihodki so bili s 5,98 milijarde evrov od tistih v lanskem enajstmesečju višji za 437 milijonov evrov oz. malo manj kot osem odstotkov. Preostali del razlike odpade predvsem na izkupiček od dražbe za uporabo radijskih frekvenc za mobilno telefonijo, kjer je država iztržila 148,74 milijona evrov.

Po pomembnejših davčnih postavkah so bili skupni enajstmesečni prihodki od DDV z 2,91 milijarde evrov za okoli 144 milijonov evrov oz. za pet odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Prihodki od trošarin so bili z 1,31 milijarde evrov praktično enaki kot v enakem obdobju lani.

Prihodki od dohodnine so bili s 696,5 milijona evrov za nekaj nad 60 milijonov evrov oz. skoraj desetino višji kot lani, prihodki od davka na prihodke pravnih oseb pa so lanske presegli za malo več kot 200 milijonov evrov oz. za skoraj 90 odstotkov.

Iz EU 126,2 milijona evrov

Ponovno so bile po navedbah finančnega ministrstva ugodne tudi številke na področju črpanja denarja EU, saj so prejeta sredstva iz EU znašala 126,2 milijona evrov in tako presegla napovedi. V primerjavi z oktobrom so bila višja za skoraj 10 milijonov evrov, glede na lanski november pa kar za nekaj nad 76 milijonov evrov oziroma malo nad 152 odstotkov.

Vse skupaj so se v državni proračun iz bruseljske blagajne letos do konca novembra natekli skoraj 804 milijoni evrov, medtem ko je bila v lanskem enajstmesečju ta vsota 646,4 milijona evrov. Ob koncu leta vlada glede na sprejeti rebalans cilja na 1,1 milijarde evrov priliva.

Novembra 801,1 milijona evrov odhodkov

Odhodki državnega proračuna so novembra po drugi strani znašali 801,1 milijona evrov in po podkategorijah bistveno ne odstopajo od oktobrske realizacije. Izjeme so plačila domačih in tujih obresti, ki so v mesecu novembru znašala 83,3 milijona evrov, medtem ko so oktobra znašala 203,3 milijona evrov.

Novembrski odhodki niso bistveno odstopali od tistih novembra lani, skupno pa so letos do konca novembra dosegli 8,74 milijarde evrov. V enajstih mesecih lani so se ustavili pri 8,42 milijarde evrov. Tekoči transferji so do konca novembra znašali 4,8 milijarde evrov, lani v tem obdobju pa so dosegli 4,9 milijarde evrov.

Izdatki za plače in druge izdatke zaposlenim so bili z 837,8 milijona evrov na približno enaki ravni kot lani, ko so dosegli 841,6 milijona evrov.

Zaradi skokovite rasti javnega dolga v zadnjem času postajajo izdatki za obresti vse večje breme za javne finance. Skupaj so izdatki za obresti letos v enajstih mesecih dosegli že 1,08 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano