Državni proračun aprila z nekaj nad 112 milijoni evrov presežka

Državni proračun je aprila zabeležil presežek v višini 112,5 milijona evrov. Zaradi tega prvega proračunskega presežka letos se je skupni letošnji primanjkljaj v državni blagajni znižal na 559,5 milijona evrov. Za celo leto je predviden primanjkljaj v višini 1,39 milijarde evrov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Proračunski prihodki so tako aprila dosegli 853,1 milijona evrov, kar je skoraj 200 milijonov evrov več kot marca in za nekaj nad 115 milijonov evrov več kot aprila lani. Kot so ob objavi prve ocene proračunske realizacije za april poudarili na ministrstvu za finance, so bili davčni prihodki od napovedi Finančne uprave RS višji za 48,8 milijona evrov in so se ustavili pri 712,6 milijona evrov.

Tolikšno odstopanje na ministrstvu v veliki meri pripisujejo prihodkom od davka od dohodka pravnih oseb, ki so bili za 30,1 milijona evrov višji od napovedi in so dosegli 133,6 milijona evrov. V preteklih treh mesecih so se gibali pri nekaj nad 30 milijoni evrov. Poglaviten razlog za višjo realizacijo od pričakovanj je po pojasnilih ministrstva v pozitivnem poračunu za preteklo leto oz. v nižjih vračilih preplačane akontacije v mesecu marcu in aprilu. Podjetja so namreč za lani prijavila višje dobičke za 2014 v primerjavi z 2013.

Prihodkov od davka na dodano vrednost (DDV) je bilo medtem aprila za 301,7 milijona evrov, kar je malo manj kot 123 milijonov evrov več kot marca in za 13 milijonov evrov več kot aprila lani. Višji letos so bili le januarja, ko so se ustavili pri nekaj nad 326 milijoni evrov. Od dohodnine se je v proračun aprila nateklo za 91,5 milijona evrov, potem ko se je marca 80,1 milijona evrov. Aprilski prihodki so sicer približno na ravni januarskih in februarskih.

Sredstev EU se je v proračun steklo za 106,8 milijona evrov, kar je največ letos in za malo manj kot tri milijone evrov več kot marca. Do zdaj se je letos iz bruseljske v državno blagajno nateklo 314,3 milijona evrov. Letos so prejeta sredstva EU po rebalansu proračuna načrtovana v višini skoraj 1,1 milijarde evrov.

Skupaj se je v prvih štirih mesecih v proračun nateklo za 2,81 milijarde evrov, kar je 140 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Samo davčnih prihodkov je bilo za nekaj manj kot 2,37 milijarde evrov oz. za 243 milijonov evrov več kot v lanskem štirimesečju. Po rebalansu naj bi proračun letos ustvaril 8,56 milijarde evrov prihodkov.

Odhodki državnega proračuna so bili na drugi strani aprila pri 740,6 milijona evrov, kar je najmanj letos in skoraj 100 milijonov evrov manj kot marca. V prvih štirih mesecih so odhodki dosegli 3,37 milijarde evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani. Letos naj bi se po rebalansu ustavili pri 9,95 milijarde evrov.

Nižji so bili aprila predvsem tekoči odhodki. Plačila domačih in tujih obresti so medtem dosegla 96,6 milijona evrov, kar je prav tako najmanj letos. Za letos so sicer po rebalansu predvidena plačila obresti malo manj kot milijardo evrov.

Ob neupoštevanju stroškov za obresti je bil t.i. primarni presežek državnega proračuna aprila pri 208,4 milijona evrov, po štirih mesecih pa je bil proračun ob neupoštevanju obresti za 28.1 milijona evrov v presežku.

STA


Najbolj brano